POREZI

Porezna uprava i FINA imaju različite podatke

20.02.2003.
u 00:00

Za neplaćanje doprinosa kazne od pet do pedeset tisuća kuna

Tek kada su htjeli ispuniti godišnju prijavu poreza na dohodak, zaposlenici jednog kafića u Mercatoru doznali su da im poslodavac mjesecima nije uplaćivao doprinose, porez ni prirez!

- Otišli smo u Poreznu upravu predati prijavu kako bismo dobili povrat poreza. Kada su pogledali u računalo, službenici su nam rekli da za nas poslodavac uopće nije uplaćivao porez i prirez i da dokle god on ne plati državi ono što je dužan ni država neće isplatiti njegovim radnicima. Savjetovali su nam da od gazde tražimo da nam uplati doprinose za cijelo proteklo razdoblje ili da si porez i prirez uplatimo sami želimo li dobiti povrat poreza - ogorčeno pričaju radnici.

Poslovođa spornog kafića rekao nam je kako su svi doprinosi uplaćeni, a potvrdila je to i referentica koja u FINA-i vodi poslovanje tog kafića, napominjući kako taj ugostiteljski obrt nikad nije imao teškoća u plaćanju doprinosa niti im je račun bio blokiran.

Dvije istine ne postoje i tek će se vidjeti imaju li pravo Porezna uprava i zaposlenici ili vlasnik i FINA. Ipak, postavlja se pitanje kako radnik može biti siguran da mu poslodavac uplaćuje doprinose. U Regosu kažu kako svaki zaposleni građanin može provjeriti uplaćuje li poslodavac doprinose za drugi stup mirovinskog osiguranja. Potrebno je samo u njihov ured u Gajevoj 5 doći s osobnom iskaznicom. To potvrđuju i u Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

- Osiguranik ima pravo u svako doba zatražiti od Regosa potvrdu o svojim plaćama i ostalim primicima i obračunatim doprinosima, porezima i prirezu. Ako osiguranik tvrdi da mu poslodavac nije uplatio obvezne doprinose ili nije podnio pravilne podatke u RS obrascu, on može tražiti od poslodavca da uplati doprinose, odnosno protiv njega podnijeti prijavu sudu za radne sporove i nakon provedenog postupka tražiti ispostavljanje novog RS obrasca - poručuje Aleksandra Biškupec Šević, iz Ministarstva. Utvrdi li se da poslodavac nije uplaćivao doprinose, porez i prirez, čeka ga kazna od pet do pedeset tisuća kuna.

M. Mapilele

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije