Uskoro natječaj

Privatnici na mjestu Badela žele graditi neboder, hotel, stanove..

03.03.2014., Zagreb - Rusevna zgrada nekadasnje tvornice Badel 1862 na krizanju Subiceve i Marticeve ulice. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
12.11.2014.
u 08:30

Za ulaganje u kompleks Badel navodno je zainteresirano više domaćih i stranih vlasnika, no tko god da kupi zemljište morat će sačuvati zaštićene dijelove kompleksa

Interes privatnih investitora, domaćih, ali i stranih, konačno bi s mrtve točke mogao pokrenuti obnovu bloka Badel, koji omeđen Vlaškom, Kvaternikovim trgom, Šubićevom ulicom te Martićevom i Derenčinovom ulicom, propada već godinama.

Grad Zagreb oformio je radnu skupinu koja bi, prema određenim uvjetima, trebala raspisati natječaj, na koji će se onda zainteresirani investitori, za koje doznajemo da dolaze iz Hrvatske, ali i inozemstva, moći i javiti.

Gradnja određena GUP-om

- Istina je da se javilo više ljudi, ali ne možemo govoriti o njihovim imenima, sve će se saznati nakon završetka natječaja - objasnila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo te zamjenica predsjednice radne skupine, koja će za obnovu bloka i raspisivati spomenuti natječaj. Uvjeti prema kojima će budući investitori blok morati obnoviti formirani su prema Generalnom urbanističkom planu, ali i prema provedenom anketnom natječaju.

- Javni i društveni sadržaj trebao bi činiti 13 posto bloka, 49 posto trebao bi se sastojati od stambenih, poslovnih i uslužnih sadržaja, dok bi 38 posto trebale činiti prometne i parkirališno-garažne površine - objasnili su iz Grada Zagreba. Na tragu je to i natječaja za obnovu bloka Badel, koji je raspisan još na početku 2012., a na kojem je pobijedio portugalski arhitektonski ured Pablo Pita Architects.

Mladi Portugalci blok Badel zamislili su kao zelenu jezgru koja se sastoji od pješačkih prolaza s restoranima, trgovinama te kulturnim sadržajem. No, kako doznajemo jedan od stranih investitora zanima se i za rad koji je osvojio drugo mjesto, a koji na mjestu Badela predviđa nebodere, ali i hotele. I dok odluka o tome čiji će se rad odabrati za realizaciju djelomično ovisi i o investitoru, jedno je ipak zacementirano.

Inicijativa 1postozagrad

- Postojeće povijesne građevine u bloku utvrđene su i zaštićene konzervatorskom podlogom te je neophodno obvezati investitora na pridržavanje konzervatorskih smjernica, odrediti rokove, ali i kaznu u slučaju neispunjenja obveza ugovora - objasnili su iz Grada na koji će se način kontrolirati investitori u povijesni zagrebački objekt.

Model realizacije obnove ranije je planiran u sklopu javno-privatnog partnerstva. Rješenje za Badel, odnosno inicijativu za preventivnu sanaciju urušenog krovišta središnje zgrade bloka, Gradu je prošlog tjedna, preko platforme 1postozagrad, između ostalih uputilo i Društvo arhitekata Zagreb (DAZ).

- Natječaj za obnovu bloka raspisan je odavno i jako mi je drago što će se tamo događati bilo kakva aktivnost. Naravno, ako dođe do bilo kakvih devastacija, reagirat ćemo, ali to se sigurno neće dogoditi - rekao je predsjednik DAZ-a, Teo Budanko

Na međunarodni natječaj za Blok Badel stigla 242 rada iz 49 zemalja

Komentara 16

ET
etizop
12:40 12.11.2014.

jedva čekam da Teodor Celakoski i udruga "Pravo na grad" + svi oni likovi i spodobe okupljene oko njih počnu vrištati kako je to devastacija kulturne baštine i kako cijeli kompleks treba ostati u ovakvom stanju kakvo je.......

Avatar dmitarX
dmitarX
15:33 12.11.2014.

Ima li tko da bi gradio kakvu tvornicu ili slično? Samo šljam koji na brzinu oće opere i okrene lovu..

BO
bongosol
22:53 12.11.2014.

meni je dobro ovak kak je ,dosta je više natrpavanja zgrade na zgradu,več gazimo jedan po drugom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije