STIGLO 2600 PRIMJEDBI

Pročešljali smo nove izmjene zagrebačkog GUP-a: Veliki su planovi za poslovnu zonu u širem centru Zagreba

storyeditor/2024-10-01/PXL_070323_98699486.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
02.10.2024.
u 12:16

Izmjene dokumenta predstavljene su krajem lipnja, a tijekom srpnja provedena je javna rasprava za koje su svi mogli podnijeti komentare i prijedloge. Među njima se našao i onaj vezan uz zonu Radničke pa se tako predlagalo da se velik prostor neposredno uz bivšu Tvornicu papira Pan pretvori iz industrijske u mješovitu namjenu kako bi se i ondje mogli graditi stambeni i poslovni objekti.

Potez uz Radničku cestu između Slavonske avenije i Domovinskog mosta u budućnosti bi mogao biti "načičkan" poslovnim neboderima čija visina para nebo. Dio je to vizije gradske vlasti da ga pretvori u poslovni istočni ulaz u metropolu i "zonu visokoga urbanog standarda", a uvrstili su je i u izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) te dopustili mogućnost da područje bude iznimka od ograničenja da građevine iznad devet etaža budu visoke do najviše sto metara.

Bura oko antena

Izmjene dokumenta predstavljene su krajem lipnja, a tijekom srpnja provedena je javna rasprava za koje su svi mogli podnijeti komentare i prijedloge. Među njima se našao i onaj vezan uz zonu Radničke pa se tako predlagalo da se velik prostor neposredno uz bivšu Tvornicu papira Pan pretvori iz industrijske u mješovitu namjenu kako bi se i ondje mogli graditi stambeni i poslovni objekti. – U kontekstu transformacije Radničke ceste činilo nam se da to treba prihvatiti, uz obvezu izrade urbanističkog plana uređenja (UPU) – objasnio je Nikša Božić, ravnatelj gradskoga Zavoda za prostorno uređenje, na izlaganju pristiglih prijedloga i komentara.

storyeditor/2024-10-01/PXL_070323_98699486.jpg
1/6

U dvotjednom je razdoblju došao čak 2621 prijedlog i komentar. Slali su ih stanovnici, razne udruge, tvrtke, struka, javna tijela, no u startu ih je 1067 odbijeno jer nemaju veze s GUP-om ili su neprovedivi. Valjana su, dakle, bila 1554, a od njih je u potpunosti ili djelomično prihvaćeno 605, odnosno 39 posto. Među njima je primjedba o proširenju mješovite namjene za zonu Radničke jedna od značajnijih, a novo je i to da se visina zgrada iznad 100 metara ondje uvjetuje izradom urbanističko-arhitektonskog natječaja.

Još je nekoliko važnijih izmjena koje su prihvaćene nakon javne rasprave pa će tako zelena površina koja se pruža uz Mandlovu ulicu u Dubravi takva i ostati jer se namjena mijenja iz mješovite u sportsko-rekreacijsku. Dodatno zelenilo stvara se i na području tvornice Munja u četvrti Peščenica – Žitnjak, a kako bi se prostor na potezu buduće produžene Vatikanske ulice u Novom Zagrebu planski uredio, dodaje se obveza izrade UPU-a. Na zahtjev Vijeća četvrti i župnog ureda proširuje se i groblje Gračani te se prenamjenjuje dio prostora kako bi se mogla sagraditi i proširiti crkva.

Jedna od novina u odnosu na prvotne izmjene GUP-a uvedena je na prijedlog gradske Turističke zajednice, a tiče se kampera. Nerijetko smo na velikim parkiralištima viđali turiste u kamperima kako danima "ljetuju" za iznos od samo 1,3 eura dnevno, što će se promijeniti uvođenjem posebnih odmarališta. Ona će se planirati u gospodarskim zonama smještenima na ulazu u grad na Žitnjaku, Resniku, potezu uz Radničku cestu te Jankomiru, kao i na lokacijama budućih Park & Ride parkirališta.

Dosta se bure na javnom izlaganju diglo i oko ukidanja odredbe GUP-a koja se tiče elektromagnetskog zračenja iz telekomunikacijskih antena, baznih stanica i sličnih objekata. Ukinuto je, naime, maksimalno ograničenje jakosti zračenja koje je dosad iznosilo 6,1 volt po metru, a Božić je kazao kako je do promjene došlo zbog zahtjeva Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Ministarstva prometa.

Ostale promjene odnose se uglavnom na preciznije sročene definicije iz pojmovnika dokumenta te detaljnije odredbe glede postojećih urbanih pravila. Uvedeno je i nekoliko sitnijih izmjena glede namjena pojedinih parcela na zahtjev stanara, a manje su korekcije zatražila i neka javnopravna tijela, poput Hrvatskih voda ili gradskoga Zavoda za zaštitu spomenika.

Isključivo na modifikacije

Dokument je sad u fazi druge javne rasprave, a svi koji žele svoje primjedbe mogu podnijeti do 7. listopada. Iz gradske uprave i Zavoda za prostorno uređenje naglašavaju da se komentari mogu dati isključivo na one dijelove GUP-a koji su izmijenjeni nakon prve javne rasprave, a ostatak se plana ne namjerava više mijenjati. – U suprotnom bismo stalno radili sve ispočetka, a to nije realno izvedivo. Osim toga, takva obveza jasno stoji u zakonu – istaknuo je Božić. 

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije