Dan sv. Patrika

Proslava na irski način: Za tulum u Medvedgradu prijavilo se 900 Zagrepčana

Irski meni u Medvedgradu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/19
17.03.2015.
u 08:16

Posebno za Večernji list ekipa Medvedgrada prezentirala je kako se danas slavi Dan svetog Patrika.

Da su Irci i Hrvati bliski narodi, vjerojatno ne treba podsjećati, pa tako ne čudi niti obilježavanje velikog irskog praznika, Dana svetog Patrika na 17. ožujka, dakle danas. U nizu osobina i stvari koja dijele dva naroda svakako se nalazi i pivo u konzumaciji kojeg na svjetskim ljestvicama tek neznatno zaostajemo za ovim starim otočnim narodom, logično je tako zaključiti da je najbolje mjesto za obilježavanje praznika posvećenog irskom svecu upravo pivnica.

Pivovara i pivnica na svojim lokacijama to čini već tradicionalno. – Ali ne radi se kod nas o bučnom tulumu kako biste možda pretpostavili nego o proslavi na onaj način kako se to čini u samoj Irskoj. Već pet godina poštujemo sam praznik zaobilazeći priliku da iskoristimo subotu. Ne, to činimo na sam dan, ne mareći o kojem je dijelu tjedna riječ, a ovaj puta priredili smo nešto posebno, sasvim tradicionalno, kaže Ivan Nauković iz Pivovare i pivnice Medvedgrad.

Posebno za Večernji list ekipa Medvedgrada prezentirala je kako se danas slavi Dan svetog Patrika. Prvo, ponovo su u Medvedgradu skuhali Agram Stout, pravo irsko tamno pivo, inače prvi hrvatski ale, čija prodaja počinje upravo danas. Super je i to, ali još je bolji meni sačinjen od irskih jela kuhanih upravo s Agram Stoutom. Znači, tradicionalni irski doručak s jajem na tostu, krvavicom, pečenicom, polama od krumpira s pečenom slaninom, pečenom rajčicom, zapečenim grahom, pastirska pita u kojoj je ragu od junećeg mesa, povrća i gljiva, a na kraju zapečen s pire krumpirom, a onda i irski gulaš, pikantan od junetine i povrća, jedu se danas.

Cijene su iznimno popularne, od 15 kuna za gulaš do 33 kune za doručak, za nešto što doista ne odstupa previše od originalnih objeda ove bliske nam otočne nacije. Osim oko okusa, medvedgradska ekipa potrudila se i oko aranžmana pa sve doista izgleda sjajno. K tome, svirat će i band irske glazbe Tri- fir, natjecat će se i u ispijanju piva, davati nagrada za najbolji kostim. Za vjerojatno najveći tulum u gradu na društvenim mrežama prijavilo se 900 Zagrepčana, ali zbog toga će biti otvorena i tri dodatna točionika na šankovima Pivnica Medvedgrad.

Sam Agram Stout ponovo se isplati probati, i ne samo zbog toga što se radi o prvom hrvatskom aleu već jednostavno zato što se radi o doista odlično skuhanom pivu pored kojeg vam neće nedostajati Guinness ili O'Hara.

>> Danas je sve u znaku zelenog. Slavi se Dan sv. Patrika

>> Pozelenila rijeka, katedrala...Sve se danas zeleni u čast svetog Patrika

Komentara 3

ST
Stormbringer
14:14 17.03.2015.

Živjeli nam prijatelji Irci. Znam kome to smeta , ali neka pate.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:54 17.03.2015.

Hm, udri po maščobi i alkoholu, a drugi dan - doktore pomagaj! Ovdje kod nas da Hitler napravi domjenak, našlo bi se žderatelja i pijanaca koji bi to proslavili u baraci konc logora. Običaj za Irsku ok, ali brate hrvate,, što je to? Kad bu dan proslave guranja kosti u nos? Inače je to vrlo popularan dan u Senegalu.

IK
ikonoklast
08:53 17.03.2015.

koja nebuloza slavit nekoga iz irske i jos dat pare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije