'ne damo mjesnu'

Prosvjed u Dubravi: 'Grad nas ignorira godinama, a djeca su ostala bez igrališta'

Zagreb: Građanska inicijativa "Ne damo mjesnu" bori se za očuvanje igrališta
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/17
13.01.2024.
u 17:24

– Gradonačelnik Tomašević bio ovdje na ovom igralištu kojeg sada više nema i igrao nogomet s djecom i govorio je da Grad Zagreb mora učiniti sve što je u njegovoj moći. Nakon izbora on se nama prestao javljati – kazao je vijećnik gradske četvrti Toni Bošnjaković.

Sunčana subota u podne. Igralište je puno. No, djeca se nisu došla igrati, nego braniti svoje igralište zajedno s članovima Mjesnog odbora "30. svibnja 1990." u zagrebačkoj gradskoj četvrti Donja Dubrava. Bitka za igralište "mjesna" traje već godinama, a mnoga djeca u međuvremenu su već i odrasla bez da su dočekala ispunjenje obećanja.

Građani Dubrave nezadovoljni takvim stanjem, organizirali su ove subote točno u podne konferenciju za medije na kojoj su pozvali gradonačelnika Tomislava Tomaševića da ispuni svoje predizborno obećanje i uredi park kod prostora mjesnog odbora. Istok grada, potpuno je zanemaren i zaboravljen od aktualne gradske vlasti, smatra vijećnik gradske četvrti, Toni Bošnjaković.

U Donjoj Dubravi živi, dodaje on, 35.000 ljudi koji godišnje uplaćuju 400 milijuna kuna prireza. Bez obzira na to, građani kvarta ostaju bez nečega što posjeduju već 50 godina – parkova, ali i igrališta, sprava, ograda koje su susjedi gradili vlastitim rukama, objašnjava vijećnik gradske četvrti.

– Sve to zato što Grad Zagreb ne reagira, a po tom pitanju je i inertan. Poduzeli smo sve postupke koje smo mogli poduzeti: slali smo im upite, no nismo dobili nikakve odgovore – poručuje Bošnjaković. Imaju i snimke, ističe, u kojima zagrebački gradonačelnik prije izbora iznosi planove za tu četvrt. 

Glavni je problem što je zemljište u privatnom vlasništvu, a bitka da ono postane gradsko i da na taj način ondje bude park traje već od mandata Milana Bandića. Privatni vlasnik imao je strpljenja, govore nam upućeni, i pristao bi na pregovore s Gradom i obeštećenje za zemljište, no grad nije imao sluha.

POVEZANI ČLANCI:

– Ne možemo dalje više ništa ulaziti u privatno vlasništvo. Nećemo dirati u privatno vlasništvo. Nećemo. Grad Zagreb, kao što je gradonačelnik obećao, trebao je nazvati čovjeka, sjesti za stol i pokušati to riješiti. Mi se četiri godine borimo za ovo. Godinu i pol dana za vrijeme Bandića dvije i pol godine za vrijeme Tomaševića. Došli smo do kraja. Više nemamo što za učiniti. Privatno vlasništvo poštujemo. Nećemo to dirati – poručio je Bošnjaković.

Apelirali su zato na gradsku vlast da nešto poduzme te ponovili kako su tijekom godina uplatili velike iznose prireza, a za to nisu dobili apsolutno ništa. Tvrde i kako su za vrijeme Bandića izgubili jedan park, a u Tomaševićevom mandatu još dva.

– Gradonačelnik Tomašević bio ovdje na ovom igralištu kojeg sada više nema i igrao nogomet s djecom i govorio je da Grad Zagreb mora učiniti sve što je u njegovoj moći. Nakon izbora on se nama prestao javljati – zaključio je vijećnik gradske četvrti Toni Bošnjaković.

VIDEO Građani u dugačkom redu čekaju na vožnju žičarom na Sljeme

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije