Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do 29 srpnja

Provjerili smo što se sve može kušati na Mažurancu gdje ove godine ljetuje "Matoš"

storyeditor/2023-07-03/PXL_300623_101187397.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
05.07.2023.
u 08:00

Svi koji žele, do 29. srpnja ondje mogu uživati u možda najboljoj hladovini Donjega grada, pod krošnjama kestena, te guštati u slasnim i pitkim delicijama iz šest kućica

Kavgadžija pera, pamfletist, dezerter, emigrant, skitnica i osrednji čelist zaljubljen u kapljicu. Tako je Antuna Gustava Matoša u Vjesniku u šali opisao čuveni Veselko Tenžera. Više od stotinu godina nakon smrti pjesnik, esejist i kavanski mistik ne prestaje inspirirati zagrebačku boemu, hedoniste i zaljubljenike u umjetnost, a poslužio je i kao nadahnuće za ime jednog od omiljenih festivala u metropoli.

Fire show i banana bread

Kao što je AGM za života volio skitati zagrebačkim parkovima i ulicama, u posljednjih nekoliko godina skiće i Ljeto kod Matoša. S originalne lokacije na istočnom dijelu Strossmayerova šetališta, blizu spomenika književnom geniju koji je iz bronce izlio Ivan Kožarić, najprije je odlutalo na Ribnjak, potom na Mažuranac, da bi se lani vratilo na izvorno mjesto. A kako se obnova gornjogradske gimnazije zahuktala, Ljeto kod Matoša sad je opet na Trgu Mažuranića.

Svi koji žele, do 29. srpnja ondje mogu uživati u možda najboljoj hladovini Donjega grada, pod krošnjama kestena, te guštati u slasnim i pitkim delicijama iz šest kućica. Ove je godine naglasak na gastroponudi, a za nju je, među ostalima, zadužen i Melkior Bašić, jedan od najpoznatijih televizijskih chefova. U kućici Bite of fun nudi hranu s talijanskim štihom, šest vrsta pizza, isto toliko pasti te pet koktela. Apsolutni hit je pasta koja se nakon kuhanja miješa u velikom kolutu grana padano sira, a potom se u nju ubacuju sastojci po želji, poput šampinjona ili kozica.

– Svi luduju za Cheese wheel pastom jer je ukusna i super izgleda– objašnjava chef Marko. Odmah u kućici pored oni koji znaju prepoznati kvalitetan koktel zamijetit će poznatu ekipu kako cijedi svježe voće, ali pod novim imenom.

– Od mungosa smo postali majmuni – smije se Lordan objašnjavajući nam metamorfozu Mangoste, što na španjolskom znači mungos, u Monkey Cocktail Bar, kako se sada zove. Ovogodišnje ljetne koktel-asove iz šejkera meštara Monkeya, poput Irske sobarice i Liquid Cocainea, već smo imali priliku probati, a na Mažurancu pripremaju i mojito od lubenice i White Russian, osvježavajući koktel s votkom i likerom od kave. Traži se i koktel s rumom u lubenici, idealan za četvero ili više žednih, dok će se idućeg petka ondje će održati Cocktail fire show.

Ljubitelji pikantnije hrane uživat će u meksičkim street food specijalitetima u kućici Costa.

– Radimo tortilje i quesadille, a adut su nam i domaće, ručno cijeđene limunade sa sirupom od agave – kaže Silvija.

Cugeraj pak uz Spritz Cocktaile nudi veganska jela koja su na Adventu oduševila turiste pa se Andrej Paskvan nada da će tako biti i s posjetiteljima Mažuranca.

– Naši hot dogovi, burgeri i vegeballs sto posto su plant based, od proteina graška s dodatkom cikle, koja im daje prepoznatljivu, mesnu boju. Okus je fenomenalan, a sve umake radimo sami – objašnjava Andrej. Onima koji se žele zasladiti preporučuje i domaći banana bread sa svježim voćem i šlagom.

30.06.2023., Zagreb - Otvorenje Ljeta kod Matosa Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zicer sa svinjetinom i posebna limunada

Malo dalje, u kućici Shanka, svi stoje u redu za Philly Cheese, prokušani zicer s trganom svinjetinom i sirom u ukusnom umaku, a za Ljeto kod Matoša u ponudu su dodali i pileća krilca. A uz hitove sa Shankova menija dobro se slaže Lynchburg limunada, preporučuju Luka i Filip Putak.

30.06.2023., Zagreb - Otvorenje Ljeta kod Matosa Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

30.06.2023., Zagreb - Otvorenje Ljeta kod Matosa Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– To je posebna limunada s Jack Danielsom, Južnjačkom utjehom, triple sacom, sokom od limuna i Spriteom – kažu Sesvećani. U Bit Burger kućici pripremaju se sočni burgeri u finom pecivu i u sto kombinacija te batat krumpirići za kojima svi luduju. Preporuka ekipe je, kao i uvijek, BIT Burger s matovilcem, cheddar sirom, paprikom i gljivama, koji je pokorio već brojne festivale

A osim ića i pića, na meniju je i puno drugih sadržaja, napominje organizatorica Aleksandra Pernar. Prvi vikend obilježio je tako festival "Lado na Mažurancu".

– Drago nam je što je Matoš svratio kod braće Mažuranić i ovdje provodi nezaboravno ljeto. Subotom i nedjeljom do 10.30 sati u planu su nam predstave za djecu, srijedom i četvrtkom imamo koncerte, svirat će se jazz, blues i rock, a utorkom, petkom i subotom glazbu nam puštaju probrani DJ-i – kaže nam ona te poziva sve koji još nisu da posjete program koji nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i srijedom traje do 23 sata, a četvrtkom, petkom i subotom do ponoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije