ALARMANTNO Psihologa nema dovoljno

Psihološku pomoć djeca čekaju po četiri mjeseca

19.02.2009.
u 00:30

Djeca po tri do četiri mjeseca čekaju red za pomoć u Poliklinici za zaštitu djece i privatnom Psihološkom centru Medveščak.

Kako pomoći kolegama
Upozorile su na to Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike, i Tanja Sever, osnivačica Centra Medveščak, na jučerašnjoj tribini o manjku psihologa za djecu.

– Trenutačno na savjetovanju imamo dvjestotinjak djece i roditelja, a svaki mjesec javi nam ih se još tridesetak. Tržište vapi za centrima za psihološku pomoć, iako troškove ne snosi HZZO – kaže T. Sever. G. Buljan Flander upozorava da su preopterećeni jer institucije koje se bave djecom nemaju svoje psihologe, a ostali gradovi u Hrvatskoj nemaju ni središnju ustanovu za pomoć djeci. Da politički moćnici nemaju među priorietima pomoć mladima dokazala je učenica iz Upravno-birotehničke škole koja polazi sekciju o ljudskim pravima.

– Učenice s lošim ocjenama mole me da im pomognem, a ja ne znam kako bih se trebala postaviti da im ne bude neugodno. Neke od njih idu psiholozima, ali im ne žele otkriti probleme jer i njih i profesore doživljavaju dalekima. Da se “spustim” na njihovu razinu? Jer ovako se osjećam kao da ih gledam s visoka. Gdje bih se mogla posavjetovati kako im pomoći? – pitala je učenica ljude na vodećim položajima za psihološku pomoć.

No, nitko je nije mogao uputiti. Tanja Sever pozvala ju je da dođe u njezin Centar u Martićevu 63. Koliko političari koji raspoređuju novac vole djecu pokazao je primjer koji je ispričala Snježana Bilać, psihologinja iz Specijalne bolnice Goljak.

Ruše im samopouzdanje
Ona je od Ministarstva obrazovanja tražila da dječaku oboljelom od cerebralne paralize osiguraju prijenosno računalo. Državni tajnik iz tog ministarstva upozorio ju je da to nije medicinska oprema, da ne zna tko bi to trebao financirati i da više ne stavlja takve napomene u svoje nalaze.

– Tom je djetetu to jedino sredstvo za rad. Ima djece kojima je motorika toliko uništena da olovku drže na čelu. I učitelji često primjedbama ruše samopouzdanje djece – upozorila je.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije