Ulovi me! Ako me ne uloviš, ništa mi ne možeš! Ovako, otprilike, glasi slogan o suradnji komunalnih redara, stanara i pečenjare. Točnije, grilla, kako se to popularno zove, R&B Food. Jedna je jedina ulica u Zagrebu koja ima kazalište, crkvu, samostan, nogometno igralište, kuće koje su zaštićena spomenička baština te čak dvije gostionice... A sve to na 300-tinjak metara – Mošćenička.
Mala kapilarna ulica između Puljske i Selske, prepuna rupa, zakrčena poput šangajske špice, a dojam “popravlja” pečenjara koja je zamijenila kultnu pizzeriju. Diskretan pozdrav nekadašnjeg vlasnika, ugostitelja od formata, zamijenio je gusti dim roštilja na ugljen koji suklja desetak metara od prvih prozora po kojima se, osim smrada zagorene mesine, sliježu masne naslage čađe.
Naime, susjede nitko nije smatrao shodnim pitati što misle o suživotu u pušnici i mogućnosti da – barem povremeno – uspiju otvoriti prozore. No jedna nevolja ne dolazi sama jer pečenjara svinjskih rebaraca, pilećih krilaca i tune većinu otpada tovari u kontejnere za otpad – dragih susjeda.
Na stranu to što gosti, jer valja autom doći do vrata, zakrče dobar dio ulice, na to su stanari već oguglali. Baš kao i na kamion dostave mesa koji i po sat vremena stoji na uglu s Puljskom čekajući milost nekog iz pečenjare da otvori. Problem su stanarima gomile otpada koje iz pečenjare ostavljaju u njihovim kontejnerima, vrećama po cesti, a kada se zapune kontejneri, oko njih. Kutije, deklaracije, ambalaža, splačine, kosti, lepinje... Šezdesetak fotografija, snimljenih iz dana u dan, uvezanih u ‘fotospomenar’ – za gradonačelnika. Pozvali su i komunalnog redara. Čovjek je došao. Vidio, javio se. Obećao upozoriti ljude iz pečenjare i naložio da se počisti oko kontejnera.
No u dopisima je napisao drugačije. Kaže, ne može ništa dok ih ne uhvati s prstima u pekmezu. U međuvremenu pečenjara je nabavila kantu. Malu, za domaćinstvo. Ne za ugostiteljski objekt. Nisu je prije imali, kažu, zbog – administrativnih poteškoća.
Hm, pazi. Pečenjara je zamjenila kultnu pizzeriju. To se zove zaštita kulturne i gastronomske baštine ove jadne zemljice, odrasle na štruklima i kalapajsanom krumpiru. Sigurno je gazda pečenjare iz Zaboka.