Izmjene

Roditeljske udruge Skupštini predložile nove cijene vrtića

Prosvjed Udruge Roda u Zagrebu (1)
Boris Ščitar/Pixsell
03.03.2011.
u 22:00

Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine, kaže da se najnoviji prijedlog tiče preispitivanja odluke o vrtićima na osnovi dohodovnog cenzusa

Nove cijene vrtića, dugoročna strategija razvitka zagrebačkih vrtića i rješavanje nedostatnih kapaciteta – prijedlozi su koje su udruge Roda i Vrtić za sve predložili neki dan Borisu Špremu, predsjedniku Gradske skupštine.

– Trenutačna je cijena jaslica oko 200 kuna. Naš prijedlog je da se ta cijena malo povisi. Ne bismo sada iznosili točne brojke, ali prijedlog je da ta skuplja cijena bude jedinstvena za jaslice i vrtiće – objašnjava Petra Rogić iz Udruge Vrtić za sve.

Za nove cijene vrtića roditelji su Špremu i radnoj skupini koju je okupio predložili korekciju cijena koju je u svom prijedlogu odredio gradonačelnik Milan Bandić.

– Što se tiče poskupljenja vrtića, protivimo se uvođenju dohodovnog cenzusa. Smatramo to kršenjem ustavnih prava, a i upitno je koliko bi se ušteda tim cenzusom postiglo, kako to tvrde u poglavarstvu– dodaje Rogić.

Prema njihovu prijedlogu – vrtić bi i dalje bio besplatan za socijalno ugrožene kategorije, s tim da će ti roditelji morati dokumentacijom potkrijepiti da doista jesu u toj kategoriji.

Uz korekciju cijena, udruge Roda i Vrtić za sve prezentirali su u Skupštini i prijedlog za rješavanje nedostatnog broja mjesta u vrtićima, a koji bi se temeljio na javno privatnom partnerstvu.

– Iznijeli smo svoje prijedloge, a koje od njih će prihvatiti i unijeti u prijedlog te poslati na prihvaćanje Gradskoj skupštini, vidjet ćemo na sjednici idući tjedan – završava majka Petra Rogić.

A da se nešto doista kuha, potvrdio je neizravno i predsjednik Skupštine Boris Šprem.

– Naš najnoviji prijedlog tiče se preispitivanja sadašnje odluke o vrtićima koja se bazira na dohodovnom cenzusu – kaže Šprem i ponavlja da je on još na sjednici Skupštine u prosincu bio protiv poskupljenja vrtića.

Podsjetimo, nova cijena vrtića, i to prema dohodovnom cenzusu, trebala bi se početi primjenjivati od 1. srpnja. Tako bi obitelji koje po ukućaninu imaju primanja viša od 5000 kuna mjesečno plaćale od 700 do 2000 kuna za vrtić. A, primjerice, oni s primanjima od 2500 do 3000 kuna, plaćali bi 300 kuna vrtić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
13:40 07.03.2011.

KADA bi PDV bio 50% ,umjesto 22 %, siguran sam da bi država jedno vrijeme imala više novca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije