Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još samo osam dana

Sjećanja s biciklijade: "Tog sam dana na ljubičastom poniju prešao 100 kilometara"

Večernjakova biciklijada u Samoboru, 26. 5. 1991.
Foto: Sinisa Hancic
1/12
03.06.2022.
u 14:26

Ususret 40. Večernjakovoj biciklijadi koja starta 11. lipnja u 10 s Trga Franje Tuđmana, a pedalira se do samoborskog izletišta Vugrinščak, neki su Zagrepčani s nama podijelili svoje uspomene s omiljene im manifestacije

Najbolji provod, jedva čekamo sljedeću, samo su neki od komentara Zagrepčana kada im spomenete Večernjakovu biciklijadu. Ovogodišnje, 40. izdanje u retro je điru, otuda i geslo "Biciklirajmo kao nekad', a Večernjak već neko vrijeme objavljuje uspomene na nezaboravne veselice na Šmidhenu, Vugrinščaku, Prepuštovcu... Objavljene su i na Facebook stranici Zagreb facts, a svojih su se doživljaja s biciklijade prisjetili brojni Zagrepčani.

Prijateljstva i sjajna glazba

– Vozila sam ženski Rog, a moja je kćer, tada je imala 15 mjeseci, do Šmidhena doputovala automobilom. To moje djetešce dalo je posla svima na bazenu, uporno je skakala u duboku vodu, svi su okolo bili usplahireni, ali zabavljeni njezinim pothvatom. Danas bi vjerojatno bila hit na društvenim mrežama – kroz smijeh se biciklijade 1983. prisjetila Žana. No tu pothvatima njezine živahne djevojčice nije bio kraj.

– Kad smo se smjestili za stol kako bismo ručali, u trenutku je nestala. Okrećem se, zovem, nema je, trčim okolo luda, vraćam se prema našem mjestu i imam što vidjeti. Tri stola dalje sjedi ženi u krilu i jede. U tom sam trenu istodobno plakala i grohotom se smijala. Nikad nije voljela jesti, ni doma, a osobito ne u gostima, ali bila je šarmerica i već u toj dobi mala brbljivica. Upoznala sam se sa ženom kod koje je sjedila i od tada smo prijateljice, a moja kćer po struci je komunikologinja – ispričala je Žana.

Na svom ljubičastom poniju triput je na biciklijadu "dojahao" i Vanja Radovanović, član uredništva projekta Mapiranje Trešnjevke pri tamošnjem Centru za kulturu i autor popularnog bloga “Nepoznati Zagreb”.

– Dobio sam ga u drugom osnovne i nisam se s njega skidao idućih 18 godina, čak sam i na Sljemenu bio. Prvi put sam na biciklijadi bio kao srednjoškolac '81. Tada sam živio na Bukovcu i bio mi je pravi pothvat stići prvo na Trešnjevku, a onda i na Šmidhen. Bio je to moj prvi samostalni izlet bez roditelja, prava avantura – prisjeća se Radovanović. Iduću biciklijadu, 1984., odvozio je s društvom s fakulteta, a pamti je, kaže, po sjajnoj glazbi. Najviše mu se ipak u pamćenje urezala legendarna biciklijada iz 1989. kada se vozilo sve do Mokrica.

– Najprije smo biciklima krenuli u Kumrovec, gdje je naš studentski esperanto klub imao predstavu, nakon čega smo produžili u Mokrice, popili pivo i pojeli ono što je ostalo od klope. Na svojem sam poniju tog dana prešao 100 kilometara – kaže Radovanović. A bilo je i onih koji su na biciklijade išli busevima, među njima i Sandra iz Španskog.

– Mislim da je bila 1984. Išla sam s prijateljicama, bile smo mlade i željne zezancije i kupanja, ali prelijene za toliko bicikliranje. Iduće sam godina pokušala dopedalirati, s tadašnjim dečkom, a sadašnjim mužem. Nije nam uspjelo pa smo opet busom završili na kupanju i ludiranju – prisjetila se Sandra.

Brojne uspomene s biciklijade mogu se pročitati i u odnedavno dostupnoj online arhivi Večernjeg lista. Ondje smo pronašli i priču iz 2003. tada 25-godišnjeg Zorana Petrovića iz Bregane. Cilj je i onda bio na Vugrinščaku, kamo je stigao s dva prijatelja i prijateljicom na duplom tandemu, odnosno kvartetu koji su sklepali od starih ponija.

– Biciklijadu ne propuštam, lani sam tehnicirao na pozornici i osvojio kapu, loptu i majicu, a na jednoj sam osvojio gumu za specijalku – poručio je. Na tri i pol biciklijade sudjelovao je i Pajo iz Kraljeva ulice, koji su te godine i svirali.

– Na cilj sam došao tri puta, a jednom sam s ekipom stao na pola, ne zbog umora već zato što smo se zarakijali – rekao je tada Pajo.

Očekuje vas bogat program

Večernjakova biciklijada starta iduće subote u 10 sati, preuzimanje brojeva počinje u 8.30 sati, svakog sudionika očekuje poklon-vrećica, a fitness-trenerica Renata Sopek vodit će razgibavanje. Staza je duga 21 kilometar, asfaltirana i ravna. Na cilju u Vugrinščaku bicikliste dočekuju bend Pravila igre i sadržaji poput badmintona, odbojke i besplatnih novouređenih bazena.

Poslijepodne sviraju još i Teška industrija i Heidi šeće psa, a u 19 sati počinje glazbeni program koji završava oko 22 sata i nastupaju Detour, Prljavo kazalište i Vanna. Povratak je u vlastitom aranžmanu. Za one koji žele bezbrižno uživati u večernjem programu osigurano je parkiralište za bicikle sa zaštitarom i besplatan povratak autobusima u Zagreb. Smisao biciklijade nije utrkivanje, već druženje, stoga apeliramo na sve sudionike da se drže laganijeg ritma. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Hazl113
Hazl113
17:11 03.06.2022.

A jer će se dijeliti sladoledi kao tada. Malo morgen. Tada se vozač LEDO kamiona popeo na kriv i bacao okolo sladolede. Kobacica je bila 5din. Hod Dog 5din. Čevapi 7dn. Pivo 5din.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije