poslovanje

Skuplji prijevoz i naplata parkinga smanjuju Holdingov minus

Zagreb snijeg (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
12.12.2012.
u 12:00

Završetak godine tvrtka će dočekati sa 230 milijuna kuna u minusu. Lani im je minus iznosio oko 356 milijuna kuna

Zagrebački holding 2012. godinu završiti će sa 230 milijuna kuna gubitka što je u usporedbi s prošlom 126 milijuna kuna manje.

Iako točni podaci neće biti poznati mjesecima, prema izvještaju za prvih pola godine Holding je, kako se čini ali i kažu iz uprave, počeo štedjeti. Prvih šest mjeseci minus je bio 64 milijuna, odnosno 70 milijuna manje nego lani za što je najvećim dijelom zaslužno poskupljenje ZET-ovih karata, ali i poboljšanje prihoda kod Vodoopskrbe i Zagrebačkih cesta. Čistoća, ZGOS i Zagrebparking prednjačili su držeći pozitivnu stranu poslovanja koja je u prvih šest mjeseci iznosila 115 milijuna kuna. Na drugu stranu, u minus, vukli su opet ZET, uprava i Velesajam sa 179 milijuna kuna gubitka.

– Gubitak će u drugih šest mjeseci biti veći nego što je bio u prvih pola godine, među ostalim, i zbog isplate jubilarnih nagrada i božićnica, ali i rasta kamata na kredite za Zagrepčanku i Gredelj kao i tramvaje i autobuse – kazali su iz Holdinga.

Dodali su da će se 2013. izvući iz minusa samo uz veću subvenciju Grada za ZET i sportske objekte. Holding je preko Gradske skupštine uputio gradonačelniku molbu da im se subvencija poveća za 200 milijuna kuna čime bi se tvrtki vratio prijašnji kreditni rejting pa bi mogli krenuti i u neke investicije. Iz komisije sastavljene od zastupnika i djelatnika Ureda za financije doznali smo da se iznos neće moći uvrstiti u proračun za 2013. godinu, ali da se traži model kako bi se on dugoročno ipak pokrpao. U tom razdoblju na svim su podružnicama i dalje na snazi mjere štednje i poboljšanje prodaje usluga kao što su stanovi u Sopnici gdje je zamrznuto 500 milijuna kuna. Uprava se mora nagoditi sa sindikatima o izmjeni kolektivnog ugovora koji zasad ne popuštaju ni milimetra.

>>Standard&Poor's snizio kreditni rejting ZG Holdingu

>>ZET će putnicima najavljivati gdje su kontrolori

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Aahz
Aahz
13:09 12.12.2012.

A rano su se sjetili početi štediti. I to preko leđa građana...

MO
mojzagi
13:13 12.12.2012.

Samoposluga radi punom parom, jao si ga nama, cudi me da se nitko ne budi?

KA
kakodosadno
18:52 12.12.2012.

To je sve krasno, ali... sve se prelomilo na leđima radnika i građana. Radnicima se vjerojatno radi na smanjenju svih mogućih prava, a građani plaćaju skuplje usluge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije