AKCIJA

Sortirano 17 tona otpisanih deviza

20.08.2002.
u 00:00

* Sredinom rujna sav prikupljeni novac bit će konvertiran u kune i uplaćen na račun Caritasa, najavljuju u Zagrebačkoj banci

U Zagrebačkoj banci u Paromlinskoj jučer je završeno tromjesečno sortiranje čak 17 tona kovanica prikupljenih u Caritasovoj akciji - "I sitno je bitno". Riječ je, naime, o nevažećim kovanicama zemalja Europske unije koje su potkraj veljače svoje nacionalne valute zamijenile eurom. No, uz pomoć inozemnih banaka, odobrena devizna protuvrijednost dragocjenog sitniša, prikupljanog od 12. ožujka do 15. svibnja, konvertirat će se u kune koje će itekako pomoći napuštenoj djeci i djeci s posebnim potrebama i siromašnima, invalidima, starima i ostalima o kojima skrbi Caritas.

- Odaziv građana premašio je sva naša očekivanja premda su nam u Zagrebačkoj banci unaprijed kazali kako Hrvati, kada je riječ o novcu, uvijek iznenade - veli Viktorija Lijović iz Caritasa Nadbiskupije Zagreb, koji je potaknuo i organizirao ovu akciju. No, u njoj su, ističe ona, ravnopravno sudjelovali svi hrvatski biskupijski Caritasi koji će prikupljeni novac iskoristiti na "svom" terenu.

Otpisane kovanice prikupljale su se, doznajemo, u čak 392 poštanska ureda te 119 poslovnica Zagrebačke banke, a brojni su ih građani donedavno donosili i Caritasu na Kaptol. Ukupno je prikupljeno 869 vreća novca prosječne težine između sedam i 30 kilograma, a uz djelatnike Zagrebačke banke i volontere Caritasa sortiranju su se odazvale i neke osobe iz javnoga života poput Ivice Kostelića koji je "jinglu" akcije posudio i glas i stas, Huseina Hasanefendića Husa iz "Parnog valjka", Vladimira Kočiša Zeca, odbojkaša Igora Šimunića, košarkaša Marka Šamanića...

Prema riječima Natalije Mikulić iz Odnosa s javnošću Zagrebačke banke građani su u svojim ladicama i džepovima najviše pronalazili nevrijedeće lire, njemačke marke i francuske franke, a nerijetko su se odricali i važećih američkih dolara, švicarskih franaka, funta, kuna... Čak osam vreća, dodaje V. Lijović, napunjeno je pak - jugodinarima i novcem Republike Srpske. No, kako nema nikakvu vrijednost i nitko ga ne želi otkupiti, vjerojatno će biti pretočen u privjeske.

Kako doznajemo, konac akcije "I sitno je bitno" u Zagrebačkoj banci predviđaju sredinom rujna, kada će sav sortirani novac u inozemnim bankama dobiti stvarnu vrijednost i biti uplaćen na račun Caritasa.

J. Rak Šajn

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije