Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MODEL

Zagrepčanima stižu nove vrećice za otpad, poznato kolike su kazne za one koji ih neće koristiti

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević predstavio novi sustav naplate odvoza otpada
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
01.09.2022.
u 14:10

Otpad će se moći ostavljati isključivo u standardiziranim vrećicama, a ugovorne kazne za kućanstva iznose 500 kuna po korisniku i prekršaju, a 1000 po korisniku koji nije iz kategorije kućanstva.

Vrećice od 10, 20 i 40 litara kupovat će se u balama po 10 komada, a od sredine rujne dostupne će biti u na 500 prodajnih mjesta. Dio je to pripremnih radnji oko novog modela koji 1. listopada stupa na snagu u Zagrebu, a predstavili su ga gradonačelnik Tomislav Tomašević i voditelj Čistoće Davor Vić. Pri kraju su i dogovori s predstavnicima stanara oko postavljanja boksova. Uskoro kreće nova edukativna kampanja, dijelit će se informativni letci, a od danas aktivna je i web stranica koja će informirati građane o novom sustavu - https://zgvrecice.cistoca.hr/

– Od idućeg ponedjeljka bit će i mobilni kontejner Čistoće koji će obilaziti kvartove i građani će moći pričati lice u lice s radnicima Čistoće. Kreće i medijska kampanja u drugoj polovici rujna", najavio je. "Sustavu će trebati da se uhoda, neće to ići preko noći, ali Zagreb je na to spreman", napomenuo je Tomašević.

Otpad će se, podsjetimo, moći ostavljati isključivo u standardiziranim vrećicama, a ugovorne kazne za kućanstva iznose 500 kuna po korisniku i prekršaju, a 1000 po korisniku koji nije iz kategorije kućanstva. 

U tijeku je i provjera lokacija za podzemne spremnike. 

– Najteže je naći lokacije, s obzirom na instalacije. No, u tijeku je javna nabava za kupnju podzemnih spremnika, te lokacije su krenule. U Masarykovoj traju radovi za ugradnju prvog podzemnog spremnika. Kod toga trošak snosi grad. Kod boksova trošak snose suvlasnici. U centru grada bit će postavljeno 100 podzemnih spremnika", rekao je Tomašević.

Hoće li sustav bokseva biti na vrijeme? Ovisi o građanima koliko brzo ih postave na svoje lokacije. Jer, nabava bokseva je otvorena, predstavnici stanara ugovaraju s kim žele njihovu izradu, a to plaćaju iz svoje pričuve. Razmišlja se i o uvođenju boksa za jedan spremnik, ako to bude potrebno. 

Ključne riječi

Komentara 116

Avatar Zavratnica
Zavratnica
14:26 01.09.2022.

Ekopartizani iz neMOŽEMO su Zagreb zatrpali smećem koje nisu sposobni odvoziti,a sad i maltretiraju građane.

HI
hiohio
14:55 01.09.2022.

Ovo su vam cijene vrečica koja inače koštaju 50 lipa po komadu 10 L -2 kune/kom (0,26€) 20 L -4 kune/kom (0,53€) 40 L -8 kuna/kom (1,06€) Vrećice se prodaju u pakiranju od 10 komada ,za 10 vrečica će te te morat dat 80 kuna kako je netko lijepo smislio pljačku građana na račun vrečica.

Avatar Nlnja
Nlnja
14:34 01.09.2022.

Muzemo našlo šemu da izmuze lovu od Zagrepčana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije