GRADI SE BAZEN

Stanovnici Španskog o projektu koji su čekali 20 godina: 'Da su kopali koliko su obećavali, davno bi bio dovršen'

Foto: Robert Anić/Pixsell, Petra Oršulić
1/13
31.07.2024.
u 14:47

Prije nekoliko dana susjedi su na velikoj livadi kod križanja s Ulicom Vlade Gotovca ugledali tablu na kojoj piše da trebaju ukloniti automobile jer počinju radovi, a neki su se na društvenim mrežama šalili da je to već "jubilarni, 78. put", a neki još ne vjeruju da su radovi doista počeli

Dvadeset godina. Najmanje toliko bazen čekaju stanovnici Španskog, a potezom lopatom jučer je gradonačelnik Tomislav Tomašević označio i službeni početak gradnje zatvorenog kupališnog kompleksa u kojemu će uživati stanovnici zapadnoga dijela grada. A budu li radovi tekli prema predviđenom hodogramu, trebao bi biti dovršen do kraja siječnja 2026. godine.

 

"Premijera" na zapadu grada

Prije nekoliko dana susjedi su na velikoj livadi kod križanja s Ulicom Vlade Gotovca ugledali tablu na kojoj piše da trebaju ukloniti automobile jer počinju radovi, a neki su se na društvenim mrežama šalili da je to već "jubilarni, 78. put", pa i poručili da neće vjerovati sve dok svojim očima ne vide iskapanje temelja. No, u ponedjeljak su na gradilište doista stigli stojevi, a jučer su gradski čelnici obilježili početak radova.

– Projekt za bazen završen je još 2017. godine, ali je sve stalo jer nije bilo novca, a ni političke volje. Mi smo odlučili to sad ponovno pokrenuti, a za 18 mjeseci otvorit ćemo prvi bazen na zapadu grada. Ovo je jedan od "Projekata 20", koji su se najavljivali više od dva desetljeća i nikada nisu realizirani – rekao je Tomašević.

Na istočnoj strani kompleksa, kako je istaknuo dogradonačelnik Luka Korlaet, nalazit će se pristupni trg, a u zgradu će se ulaziti kroz atrij.

1/13

– Unutra će se smjestiti i polivalentna dvorana za fitness, a onda se ide u svlačionicu i sanitarni dio, kroz koji se ulazi u sam kupališni kompleks. Ondje će biti veći bazen, mali, praćakalište, spa zona, sauna, ukratko, toplice u malom. Imat će i tobogan koji vole djeca, a i neki roditelji. Na sve se mislilo – kazao je Korlaet.

Bazen će imati i gledalište s oko 300 mjesta, u sklopu kompleksa smjestit će se i ugostiteljski objekt, a gradi se, podsjetimo, prema idejnom arhitektonsko-urbanističkom rješenju projektnog studija Ante Murales. Autori su Ante Nikša Bilić, Sunčica Mastelić-Ivić i Marko Gusić, čija je zamisao oživjeti koncepciju kupališta iz 19. stoljeća na moderan način pa će tako objekt površine 5900 četvornih metara imati zatvoreni stakleni prostor u koji će se ugraditi i vrtovi postavljeni uz vanjski rub zgrade.

A nakon toliko godina slušanja obećanja o velikom projektu, neki u kvartu, pokazala je naša jučerašnja anketa, još ne mogu vjerovati da je njegova realizacija počela.

– Stvarno smo ga dugo čekali i to će Španskom jako puno značiti, no ne vjerujem da ćemo dobiti bazen sve dok u njega ne skočim – kazao nam je Vanja Ivošević. Da je velikome naselju na zapadu grada kupalište i te kako potrebno, istaknula je umirovljenica Marija Mirković, dodavši kako se raduje tome što će se unuci imati gdje kupati i uživati za vrijeme ljetnih praznika, a da ne moraju, napomenula je, daleko potezati.

– Više od četrdeset godina stanujem u kvartu i pola od toga slušam obećanja o bazenu. I zato mi je veoma drago da se nešto krenulo događati po tom pitanju, a moja supruga obožava bazene i ne može dočekati da se radovi dovrše – rekao je Đuro Mrvoš. S obzirom na to da ima malenu djecu, kazala je Matea Pažanin, draža su joj kupališta izvan grada na kojima ima puno sadržaja za mališane, no svakako će, dodala je, iskoristiti i bazen u susjedstvu.

– Lijepo je da je gradnja počela, ali nekako mi se čini da otvaranje nećemo tako brzo dočekati. Naši su političari stručnjaci za puste priče, a da su kopali toliko koliko ga obećavaju, odavno su bazen mogli sagraditi – skeptičan je pak bio umirovljenik Jozo Gavranović.

 

Plus ambulanta, vrtići, škola

Radovi su, dodajmo, vrijedni 32 milijuna eura s PDV-om, a obavlja ih građevinska tvrtka Strabag. Početak je pak prvotno najavljivan za proljeće ove godine, no problemi s natječajem produljili su rokove pa je prva lopata prolongirana za srpanj. Projekt se usto trebao financirati iz fondova Europske unije, no kako je Grad dostavio krivu dokumentaciju, dobili su odbijenicu nadležnog Ministarstva turizma i sporta. Zbog svega je pokrenuta i upravna tužba, a gradnja bazena platit će se iz gradskog proračuna te djelomično kroz suradnju s Europskom investicijskom bankom.

Kupališni kompleks, rečeno je također na jučerašnjem otvaranju radova, dio je šireg spektra investicija na zapadu Zagreba jer se planiraju i nova ambulanta, dva vrtića, škola i podvožnjak koji će spajati Samoborsku cestu i Aleju grada Bologne te tako rasteretiti promet u tom dijelu grada.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 5

SK
strogo kontrolirani vlakovi
15:48 31.07.2024.

Lokalni izbori će uskoro, pa obećanja koliko hoćeš.

Avatar fakinn
fakinn
16:37 31.07.2024.

"Projekt se usto trebao financirati iz fondova Europske unije, no kako je Grad dostavio krivu dokumentaciju, dobili su odbijenicu nadležnog Ministarstva turizma i sporta."

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
22:55 01.08.2024.

Još jedan od projekata koji nisu uspjeli sami osmisliti. Jedini domet im je i dalje farbanje klupica i asfalta, besmislenih biciklističkih staza, zatvaranje ulica za promet, neskupljanje smeća.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije