VELIKI POŽAR

Strašne posljedice požara u Zagrebu najbolje se vide iz zraka, poznati i mogući uzroci

Foto: JVP Zagreb
1/54
19.07.2022.
u 09:26

Oštećenje koje je nastalo najbolje se vidi na snimci iz zraka koju su jutros vatrogasci snimili dronom

Prizor koji se sinoć mogao vidjeti šokirao je cijeli Zagreb: centar grada je gorio.

Dojava o požaru stigla je minutu prije 22 sata, a osim vatrogasaca, već za nekoliko minuta na Zrinjevcu je bilo i više stotina građana, što stanara, što prolaznika i turista koje je požar, koji nije izgledao nimalo bezopasno, prilično uznemirio.

– Sjedila sam na kavi s prijateljicom i ona je vidjela narančasta svjetla na nebu i pomislila da je neki festival ili slično, ali onda smo vidjele dim i shvatile smo da je požar. Izgledalo je strašno – kazala nam je djevojka koju je požar zatekao na Tomislavcu.

Jutros su još dežurali vatrogasci iz postaje Centar, uz pomoć više DVD-ova, ali i kolega iz postaje Novi Zagreb njih ukupno 55 s 19 vozila cijelu noć borilo s požarom na Zrinjevcu, točnije u stambeno-poslovnoj zgradi u Berislavićevoj ulici 2.

1/6

Oštećenje koje je nastalo najbolje se vidi na snimci iz zraka koju su jutros vatrogasci snimili. Tramvajski promet i promet osobnih vozila ponovno je uspostavljen nakon što je noćas obustavljen na potezu između Glavnog kolodvora i Trga bana Jelačića.

Promet je pušten u 4.30 jutros, a policija je izvijestila kako je izgorjelo 1500 kvadrata krova. Prijetilo je da će se požar proširiti i na Arheološki muzej te je u jednom trenutku vatreni krak zahvatio dio krovišta, no vatrogasci su brzom reakcijom spriječili daljnju eskalaciju.

18.07.2022., Zagreb - Na krovistu zgrade u Ulici Petra Berislavica 2 buknuo je pozar. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Neslužbeno, uzrok požara je kvar na električnim instalacijama, a neki stanari i susjedi još sinoć su nas upozoravali kako su mogući uzrok požara loše izvedeni radovi na instalaciji klima-uređaja, čija se centralna jedinica nalazila na krovištu.

– Ovdje je krov saniran nedavno, vidite da je zgrada u dobrom stanju, ali tu klimu napravili su jako loše. Vidite, ovuda vam ide instalacija uz zgradu prema krovu i budući da to stalno radi vjerojatno je zaiskrilo i zapalilo se – kazao nam je jedan od susjeda.

I naš reporter sinoć je vidio iskrenje na oluku zgrade čije je krovište gorjelo, a što bi upućivalo na probleme sa strujom. Vatrogascima su dodatne probleme stvarali i strujni kablovi od tramvajskih vodova i javne rasvjete što je također jedan od mogućih uzroka požara. 

Foto: Snimio čitatelj

Prizori iz zraka pokazuju i koliko je zahtjevna bila intervencija vatrogasaca koji su se uspješno izborili s požarom i preko vatrogasnih ljestvi izvana, ali i pod bocama sa kisikom gaseći požar iznutra dok je krov gorio nad njihovim glavama.

– Krov zgrade gotovo je u potpunosti izgorio. Vrlo brzo izašle su dvije vatrogasne jedinice, a u pomoć su stigla i četiri DVD-a i zajedničkim snagama prvo su ga lokalizirali i potom ugasili. Želio bih pohvaliti brzinu i kvalitetu intervencije, tu je riječ o radu na visini. Stanari su evakuirani i nitko zasad nije zatražio zamjenski smještaj – kazao je zamjenik gradonačelnik Luka Korlaet koji je sinoć obišao požarište te dodao kako Grad smještaj pruža u Hostelu Arena. 

Srećom, do ovoga trenutka nema prijavljenih ozljeda, no materijalna šteta je velika. Kolika je šteta i službena informacija o uzroku požara bit će poznata nakon očevida.

VIDEO GALERIJA:  Veliki požar u središtu Zagreba

O razmjerima požara govori i snimka s Gornjeg grada 

Požar je snimljen i s Glavnog kolodvora

Vatrena stihija svladana je oko 23.30, no vatrogasci su posla s požarom imali cijelu noć

FOTO GALERIJA: Veliki požar u Zagrebu

1/54
Ključne riječi

Komentara 12

PK
Posljednji Komšikanac
10:48 19.07.2022.

Ostat će u takvom stanju kao što su ostale i građevine oštećene potresom.

Avatar lasta mala
lasta mala
11:05 19.07.2022.

Bude to saniranje pričekalo. Kao i stotine drugih. E moj narode.

Avatar antikomunist6
antikomunist6
11:15 19.07.2022.

Centar grada je gorio ili je gorjelo u centru grada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije