napao ih u domu

Strava u Zagrebu: Štakor izgrizao bebu i majku dok su spavali

štakor
Nel Pavletić/PIXSELL
03.03.2012.
u 09:53

Ozlijeđeno novorođenče smješteno je u KBC Zagreb gdje se, prema tvrdnjama liječnika, uspješno oporavlja. Liječnička pomoć pružena je i majci zbog ugriza na usnici, ali je odmah puštena kući

Novorođenče od tek sedamnaest dana izgrizao je štakor tijekom noći na petak u zapuštenom, improviziranom romskom naselju na zagrebačkoj Savici!

Štakor mu je izgrizao cijelo lice, a obitelj ga je hitno prevezla u Kliničku bolnicu Rebro gdje se sada, nakon što su ga zašili, na sreću, dobro oporavlja. Kad su vidjeli stravičan prizor ranjene bebe, liječnici su odmah obavijestili policiju, koja se bacila na kriminalističku istragu pa s mlađahnim roditeljima, kojima je ovo prvo dijete, obavila obavijesni razgovor. Prijeti im kaznena prijava zbog zanemarivanja djeteta, a naravno, obaviješten je i lokalni centar za socijalnu skrb. S obzirom na to da obitelj živi u apsolutno nezadovoljavajućim uvjetima, bez vode, a često i struje, vjerojatno su već pod nadzorom centra ili bi barem trebali biti.

– Beba je spavala između mame i tate. Kad je štakor ugrizao majku za usnicu, ona je isti čas vrisnula, produbila se, vidjela da je beba izgrizena po cijelom licu i da je potpuno krvava. A dječak uopće nije plakao! Svi smo se strašno prestrašili, presvukli smo dijete, sjeli u auto i jurili do bolnice tolikom brzinom da nas je putem zaustavila policija, ali su nas pustili kad su vidjeli bebu – kaže dječakov djed koji, baš kao i još desetak članova njihove obitelji, živi u istoj potleušici bez osnovnih životnih uvjeta.

Dok mlada, preplašena majka, kojoj je ozljeda na usni isti dan sanirana, danas nije željela razgovarati s novinarima, njezin 20-godišnji suprug pokazivao je krvavu odjeću svog sina.

– Jako nam je teško, bojimo se kako će biti dijete, strašno je to. Svaki dan ga posjećujemo u bolnici da vidimo kako je. Trebali bi ga pustiti za tjedan dana – kazuje djed, poput ostalih, žaleći se i na životne uvjete. Sa štakorima se, kaže, teško boriti budući da ima puno smeća pa ih je previše! Ovo romsko naselje na Savici jedno je od brojnih ilegalnih romskih kvartova razbacanih po Zagrebu. S jedne strane Romi stalno traže pomoć jer nemaju novca, a preživljavaju, kako govore, skupljanjem starog željeza, a s druge, gradska vlast im stalno, tvrde, govori da na Savici i ne smiju biti. Inače, slučaj da su dijete zbog neljudskih životnih uvjeta izgrizli štakori bio je zabilježen i 2006. godine u Labinu Istarskom. Tada je na sudu završila Lara Kuzmanić (37) zbog zapuštanja i zlostavljanja svoje djece. Djevojčicu od godinu dana po tijelu su bili izgrizli štakori, a njezina majka nije pedijatrici željela reći odakle ozljede. Liječnica je evidentirala životinjske ugrize, propisala cjepivo protiv bjesnoće i antitetanus, no o incidentu nije bila obavijestila nikoga. Socijalna radnica nije imala bilješke o događaju, a poslije je na sudu ipak priznala da je na djetetu vidjela zavoje te da je majka rekla da su malu izgrizli štakori.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije