Kolegij za pivare

Studenti proizvode 50 litara piva – i na kraju ga sami popiju

studentsko pivo
Željko Hladika/PIXSELL
28.10.2011.
u 08:57

Novo fakultetsko pivo, obogaćeno prirodnim sokom od višnje, proizveli su studenti pod budnim okom profesora Šanteka.

Da studenti vole pivo i nije neka novost, no da ga proizvode, e to je već druga priča. Naime, studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu održali su 2. press pivnicu na kojoj su ljubitelje piva poučili tajnama proizvodnje omiljenog napitka mnogih.

A u mini pivovari PBF-a samo rijetki mogu kušati ovo jedinstveno “fakultetsko” pivo.

Profesor Božidar Šantek spremno nas je poveo kroz duge hodnike i uveo u laboratorij, mjesto gdje za mnoge studente čarolija tek počinje. Usput nam je opisivao postupak proizvodnje. Vrenje, kuhanje, priprema slada, hmelj i pivski kvasac samo su dio procesa nakon kojeg nastaje potpuno prirodan i zdrav napitak.

Pivo koje proizvode nije filtrirano, s koncentratom je maraske te udjelom alkohola od sedam posto.

– Proizvodimo svijetlo, tamno, pivo s voćnim okusima... Pivo se proizvodi u količini od 50 litara samo za potrebe studenata – kaže Šantek.

A u mini pivovari uvijek je veselo. U bijelim kutama vrzmaju se i studenti i asistenti, gledaju mjerače i prate vrenje kako bi jednoga dana postali uspješni pivari. Svojim predstavljanjem u javnosti žele razbiti predrasude i otkriti tajne o pivu, piću koje svi vole, a o kojem se još uvijek malo zna.

Komentara 1

DO
doktorica
09:22 28.10.2011.

bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije