Da studenti vole pivo i nije neka novost, no da ga proizvode, e to je već druga priča. Naime, studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu održali su 2. press pivnicu na kojoj su ljubitelje piva poučili tajnama proizvodnje omiljenog napitka mnogih.
A u mini pivovari PBF-a samo rijetki mogu kušati ovo jedinstveno “fakultetsko” pivo.
Profesor Božidar Šantek spremno nas je poveo kroz duge hodnike i uveo u laboratorij, mjesto gdje za mnoge studente čarolija tek počinje. Usput nam je opisivao postupak proizvodnje. Vrenje, kuhanje, priprema slada, hmelj i pivski kvasac samo su dio procesa nakon kojeg nastaje potpuno prirodan i zdrav napitak.
Pivo koje proizvode nije filtrirano, s koncentratom je maraske te udjelom alkohola od sedam posto.
– Proizvodimo svijetlo, tamno, pivo s voćnim okusima... Pivo se proizvodi u količini od 50 litara samo za potrebe studenata – kaže Šantek.
A u mini pivovari uvijek je veselo. U bijelim kutama vrzmaju se i studenti i asistenti, gledaju mjerače i prate vrenje kako bi jednoga dana postali uspješni pivari. Svojim predstavljanjem u javnosti žele razbiti predrasude i otkriti tajne o pivu, piću koje svi vole, a o kojem se još uvijek malo zna.
bravo!