Jeste li već probali herburger ili bezmesni gulaš od samoniklog bilja. Kako god da zvuče, ova jela iznimno ukusno spravlja “šumski kuhar” tridesetsedmogodišnji Anton Rudan, koji od najranijeg djetinjstva luta šumama u potrazi za plodovima prirode. Jer ih koristi redovito u svojoj prehrani.
Šnicla je šnicla – al vodi liječniku
Dok smo šumskog kuhara lovili za priču u Večernjem listu, on je lovio bilje u okolici rijeke Mrežnice. Kaže – skuplja jesenske sirovine za svoju kuhinju koju će prezentirati Zagrepčanima na Trgu bana Jelačića.
– Šnicla je šnicla, reći će mnogi, posebice kada pomisle da bi joj zamjena mogla biti u šumi ubrana biljka. No upravo mesna i masna prehrana vodi k liječniku, a od bilja vam se to neće dogoditi – odmah objašnjava šumski kuhar za sve one koji će skeptično odmahivati glavom na spomen bilo kakve “trave” u tanjuru.
70 posto više vitamina
Samoniklo bilje i šumski plodovi izvrsna su i prije svega besplatna i zdrava hrana, a gibamo se u prirodi dok je tražimo. U samoniklom bilju ima čak 70 posto više vitamina i minerala nego u klasičnim namirnicama, lako su probavljiva hrana te vrlo energetski jaka sirovina, spretno educira Rudan iznoseći kako njegovim jelima podršku daje gotovo 90 posto ljudi kojima je pripremao hranu.
Za Antona Rudana priroda je izvorište svega. On je domaći pustolov po krajolicima ne samo u potrazi kopriva ili kestenja za pripremu jela, nego i u dokazivanju koliko je bogatstvo hrvatskog podneblja kada je vegetacija u pitanju.
Samo na Cresu imamo više raznih vrsta samoniklih biljki nego u cijeloj Velikoj Britaniji. Nigdje u Europi nema toliko različitosti, čak tri vrste klima i podneblja, koja su stvorila nepreglednu raskoš biljnog svijeta, prenosi Anton koji je zavirio gotovo u svaki kutak Lijepe Naše tragajući za sastojcima svojih juha, gulaša, ražnjića ili pak kolača.
Šumski kuhar najviše voli kuhati juhe. One su možda najobičnije, ali su mi i najdraže, kaže Anton dok recitira recept za pripravu. I obvezno začini, neki od njih su i antikancerogeni, upozorava.
Ono smo što dišemo, jedemo i kako spavamo
Uporaba samoniklog bilja u prehrani odlična je preventiva. No i za one koji su godinama taložili kojekakve “suvenire” brze i nezdrave hrane, upravo je ovakva “zelena” prehrana više nego poželjan lijek.
– Mi smo ono što dišemo, jedemo i kako spavamo – ističe Anton Rudan naglašavajući da upravo iz toga izviru osnove naše dugovječnosti i zdravlja. Tamo gdje pogriješimo – tijelo će nam vratiti. Stoga i troje svoje djece od malih nogu vodi sa sobom u prirodu, ali i za stolom hrani – zelenjem. Kod nas nema muke kada se blitva nađe na jelovniku, ponosan je šumski kuhar na svoj podmladak.
Najavljuje kako bi već u proljeće mogao za Zagrepčane organizirati radionice u prirodi te edukaciju o branju i primjeni samoniklog bilja. Šetajući obroncima Žumberka ili Medvednice, šumski kuhar poručuje kako živimo u kraju koji je jedan od najčišćih i najočuvanijih dijelova Europe. Što svakako trebamo iskoristiti.
Hah, čovjek koji je tamanio špek i luk i obilato zalijevao \"galonima\" vina, prolupao, otišao u Hare Krišnu i sad glumata vegetarijanca... Moš mislit.