Zelina

Svaka tri mjeseca skupe 80 tona plastike i papira

26.05.2014., Zagreb - Sveti Ivan Zelina, razvrstavanje otpada. Anto Magzan/PIXSELL
27.05.2014.
u 09:30

Razmisli, odvoji, uštedi projekt je primjer u Županiji kako razvrstavati otpad

Već gotovo dvije godine svaka tri mjeseca nešto manje od 17 tisuća stanovnika ili 4300 obitelji na području Svetog Ivana Zeline prikupi 80 tona plastike i papira. Prikupljenom količinom razvrstanog otpada Zelinci su smanjili volumen miješanog otpada za čak 40 posto. Ti fascinantni rezultati u zbrinjavanju kućnog otpada rezultat su odvojenog prikupljanja otpada koji je na području grada uvela tvrtka Zelinske komunalije još 1. srpnja 2012.

Zelinci su tako postali ogledni primjer prikupljanja odvojenog otpada u Zagrebačkoj županiji, a na njihovu primjeru počeli su učiti i drugi gradovi u okolici Zagreba koji se pripremaju za taj projekt. I sam Grad Zagreb, koji se priprema za odvojeno prikupljanje otpada, mogao bi učiti od Zelinaca.

Studenti učili mještane

– Jedva smo dočekali ostvarenje ovog komunalnog projekta koji se u dvije godine, slobodno mogu reći iz svog iskustva, pokazao punim pogotkom. Svakog utorka odvozi se miješani otpad, a svakog 15. u mjesecu staklo, papir i plastika. Dva puta godišnje odvozi se i glomazni otpad – kažu nam umirovljenici Zdenka i Berislav Baretić iz Svetog Ivana Zeline.

Njihova velika obiteljska kuća s prekrasnim dvorištem punim zelenila najbolje oslikava koliko Baretići drže do okoliša i ekologije. U odvojenom dijelu dvorišta nalaze se tri prozirne različite vrećice – svaka za drugu vrstu otpada u koje oni sortiraju otpad iz kućanstva.

– Za sortiranje i odvajanje otpada potrebno je tek nekoliko minuta – kaže Berislav Baretić ističući da su zelinski komunalci pri uvođenju odvojenog prikupljanja otpada educirali građane.

– Još prije nego što je počelo odvojeno prikupljanje otpada, mi smo na teren poslali 20 edukatora, uglavnom studenata koji su išli od vrata do vrata i građanima do u detalje objašnjavali princip razvrstavanja otpada – kaže Mladen Puhelek, direktor tvrtke Zelinske komunalije.

Plaćanje po veličini vrećice

Uz edukatore od velike koristi bili su leci s praktičnim i korisnim informacijama koji su dostavljeni u svako domaćinstvo. Glavni moto ili ideja vodilja projekta tvrtke Zelinske komunalije bila je: "Razmisli, odvoji, uštedi!".

– Cijena usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada plaća se mjesečno. Postoje tri kategorije, ovisno o volumenu-litraži vrećice. Imamo vrećice od 40 litara koje stoje 40 kuna mjesečno, od 80 litara su 60 kuna, 120 litara se plaća 80 kuna, a u cijeni usluge dobiva se jedna vrećica tjedno. Korisnici nakon osnovnog zaduženja od dva mjeseca sami biraju novu kategoriju. Ovisno o tome koliko imaju otpada – navodi direktor Puhelek.

Dok nije počeo projekt odvojenog skupljanja otpada, više od 50% obitelji u Svetom Ivanu Zelini odvajalo je tjedno 120 litara otpada. Nakon što je projekt zaživio, 2782 obitelji u kategoriji su od 40 litara, 647 u kategoriji od 80 litara i 892 obitelji u najvećoj kategoriji od 120 litara. Rezultati su više nego očiti!

>> Otok dobiva reciklažno dvorište

Komentara 1

DU
Deleted user
14:28 27.05.2014.

Strah me i pomisliti na što izgledaju šume nakon ovog uspješnog projekta... Uvedite i kategoriju od 5 litara tjedno, kladim se da će svih 2782 uspjeti 10 puta povećati učinkovitost razvrstavanja... Nego pitanje za novinara, kako će u Zagrebu u stanove od 40 kvadrata stati sve te silne vreće za razvrstavanje... Bolje da to Milan pojede kao snijeg...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije