Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PONOSAN SAM...'

Tomašević potpisao Ugovor o zajmu s EIB-om: Novac će iskoristiti na bazen u Španskom, nove tramvajske pruge...

Zagreb: Potpisan ugovor o zajmu grada Zagreba s Europskom investicijskom bankom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
01.07.2024.
u 13:30

Zagrebački gradonačelnik kazao je kako je Zagreb tek drugi grad u Hrvatskoj koji je uspio potpisati okvirni zajam s Europskom investicijskom bankom, nakon Splita.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska sastali su se u zgradi Gradske skupštine kako bi potpisali Ugovor o zajmu s EIB-om. Zajam koji će glavna hrvatska metropola dobiti, a koji iznosi 207 milijuna eura, iskoristit će se za transformaciju u zeleni, moderan, digitalni i održivi grad koji će biti dostupan svim građanima, tvrtkama i gostima, kazala je potpredsjednica EIB-a.

– Isto tako, tim iznosom financirat će se i nadogradnja legendarne uspinjače u gradu omogućujući novim generacijama da uživaju u ovoj povijesnoj znamenitosti i u budućnosti – kazala je Czerwińska. A zagrebački gradonačelnik kazao je kako je Zagreb tek drugi grad u Hrvatskoj koji je uspio potpisati okvirni zajam s Europskom investicijskom bankom, nakon Splita.

– Posebno sam ponosan na to što je ovo prvi zajam s EIB-om u povijesti grada. Nekoliko desetljeća je takva opcija postojala, ali nije realizirana. Sada smo to uspjeli – kazao je Tomašević pa zahvalio cijelom timu koji je radio na ovom projektu. Iznos zajma planira se potrošiti isključivo na kapitalne investicije vezano uz zelenu i energetsku tranziciju te digitalizaciju, a koristit će se i na projekte koji su već dobili, ili će dobiti, financiranje iz EU fondova, dodao je gradonačelnik. Rok otplate je deset godina, no gradonačelnik napominje da će, zahvaljujući stabilnim financijama, za otplatu biti dovoljno i pet godina. 

VEZANI ČLANCI:

– To znači da će Zagreb biti otporniji na energetske šokove, a dat će i doprinos emisiji stakleničkih plinova. Jako sam ponosan što je Zagreb izabran za misiju klimatskih neutralnih gradova, kao i da to ostanemo do 2030. godine. – istaknuo je Tomašević. 

Modernizacija javnog prijevoza, nova uspinjača, okretište Mihaljevec, nove tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzelovoj, ali i brojni projekti gradnje novih škola i vrtića... Sve to financirat će se zajmom EIB-a. Gradonačelnik je istaknuo i kako je do sada izgrađeno već pet vrtića, a do kraja godine trebalo bi niknuti još devet novih, a ovaj novac će u tome itekako pomoći. 

Uskoro će se otvoriti i radovi na bazenu Špansko, koji će ujedno biti i prvi bazen na zapadu grada, dodaje Tomašević, a sufinancirat će se, također, iz ovog zajma. Dio EIB novca otići će i na ZET. – Jedan od velikih izazova je i da cijeli ZET-ov vozni park pređe na obnovljive izvore energije, dakle, da zamijenimo autobuse na dizel s električnim autobusima ili autobusima na vodik. Isto tako, vozni park, kad govorimo o tramvajima, treba obnoviti. Tu je jako puno posla – objasnio je gradonačelnik pa dodao da je u planu još puno projekata. 

– Mi već imamo neke projekte koji su u tijeku, kao što je, primjerice, Paromlin. To je isto tako jedan od projekata koji smo stavili u ovaj okvirni zajam, a za Špansko vjerujem da će krenuti u srpnju. Imamo i brojne dječje vrtiće te škole koje radimo, energetske obnove javnih zgrada, tramvajske pruge... – zaključio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Sredstva se, dakle, planiraju utrošiti na sufinanciranje izgradnje vrtića, škola, pristupačnih stanova, podvožnjaka Medpotoki, novih pješačkih i biciklističkih staza, te bazena Špansko, kao i za sufinanciranje unaprjeđenja javnog prijevoza uključujući obnovu i proširenje tramvajske mreže i uspinjače te Kina Europa, zatim za sufinanciranje revitalizacije nove gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin, sufinanciranje energetske obnove zgrada javne namjene, postavljanja fotonaponskih sustava na javnim zgradama, modernizacije javne rasvjete, te projekata digitalizacije i pametnog upravljanja javnim zgradama.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
14:16 01.07.2024.

A slatkicaaaa, ponosan je kaj se zadužuje, ma diiiivnooo. To kaj si porauchao 320.000.000 EUR! ! ! (tristodvadesetmilijunaojra!) iz EU fondova za obnovu vodovodne mreže nikom niš..... I sad planiraš s 207.000.000 napraviti hrpe projekata, obnoviti grad - pruge, vrtići, mostovi, bla, bla, bla..... Koliko si ti imao iz matematike? I koji crni "zeleni" grad? Skinite nam se više sa "zelenilom", jer najveći zagađivači ste vi koji najviše pričate o ekologiji. U tom duhu se ne vozite javnim prijevozom, nego Audijima......

Avatar neugodan
neugodan
14:40 01.07.2024.

a Resnik i Jakusevec????????

EZ
ezer
22:22 01.07.2024.

Gdje nam se izgubila nova tramvajska remiza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije