"nepokošeni grad"

'Trava je toliko narasla da ne vidim psa', Zagrepčani bijesni, Zrinjevac krivi loše vrijeme

storyeditor/2023-05-15/20230502_164617.jpg
17.05.2023.
u 07:30

Održavanje usporavaju vremenske neprilike, odgovaraju iz Zrinjevca na pritužbe koje stižu sa svih strana, a najavljuju i nabavu opreme prilagođene za rad po kiši. U razdoblju od ožujka do listopada, kažu u Zrinjevcu, devet je ciklusa košnji. Drugi je počeo 11. travnja i još traje

Ne snima se novi nastavak legendarnog filma o Tarzanu, junaku iz džungle, iako bi na prvi pogled zelene površine u pojedinim kvartovima u metropoli, javljaju nam čitatelji, bile dobra kulisa za radnju filma smještenog u divljinu. Naime, u Dugavama, Zapruđu, Središću, na Vrbanima, Srednjacima, Knežiji, Krugama, Savici... proljetno zelenilo prestalo je biti idilično, na nekim površinama trava je narasla i preko metra, a kosilicu, govore nam stanovnici tih naselja, ove godine nisu vidjeli.

Pas kao Indiana Jones

– Pas mi hoda livadom kao Indiana Jones kroz prašumu, trava je viša od njega – kaže čitateljica Nina s Knežije. Ništa bolja situacija nije ni u Dugavama, gdje je trava doslovno prerasla znak zabrane šetanja pasa.

– Jasno mi je da je proljeće, ali ne pamtim da je ovoliko zapušteno bilo prijašnjih godina. Ovdje je doslovno trava tolika da ne vidim automobil koji dolazi cestom dok se uključujem s parkirališta – ističe Marko iz Dugava.

Da kosilicu Holdingove podružnice Zrinjevac ove godine nije vidjela tvrdi i Iva iz Središća, koja se pita po čemu se ova godina razlikuje od prethodnih.

– Ne znam po kojoj logici kose, vjerujem da mi koji nismo u centru nismo prioritet, ali mi nije jasno što ih sprečava da barem jednom prođu onim velikim kosilicama. I sama imam vikendicu i znam da je ove godine bilo puno kiše, što pogoduje travi, ali nije da se nije moglo pokositi – dodaje.

No, situacija je slična i u centru, kaže studentica Ivona, koju je iznenadila zarasla zelena površina u blizini fakulteta nedaleko od Savske ceste. Njezina kolegica Ines ističe pak da na Trešnjevci, gdje živi, ima sve manje zelenih površina, pa tako i prostora za košnju. A umirovljenik Đuro govori kako nije nezadovoljan jer su u njegovu kvartu, Kajzerici, brojne obiteljske kuće pa se susjedi, objašnjava, brinu o održavanju zelenila te se trude koliko mogu.

Internetom se već šire i šale u kojima se Zagreb naziva "nepokošenim gradom", no mnogima situacija na terenu nije nimalo smiješna. Uvelike su ogorčeni i oni koji od obrasle trave na grobljima ne mogu vidjeti spomenike svojih najmilijih, napominje gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za pritužbe.

– To ocjenjujemo nedopustivim za grad u kojem se plaća najveći prirez u Hrvatskoj te znatni iznosi za uređenje i održavanje groblja. Naime, gradska vlast, umjesto komunalnim temama i upravljanjem gradskim tvrtkama, za što je zapravo izabrana, isključivo i ustrajno bavi se ideološkim temama, pa joj je važnije mijenjati nazive ulica, nego rješavati probleme u funkcioniranju Vodoopskrbe i odvodnje, Zrinjevca, ZET-a, Gradskih groblja, Zagrebparkinga i ostalih poduzeća – kaže Jelić.

Što, kako i kojim redoslijedom kose i ima li zaista razlika u odnosu na prethodne godine pitali smo i Zrinjevac, podružnicu koja se skrbi za održavanje 114 hektara javnih zelenih površina u metropoli.

– Prva košnja ove godine obavljena je od 15. ožujka do 8. travnja, druga je počela 11. travnja i još je u tijeku. S obzirom na vremenske prilike, radovi su usporeniji. Naime, izmjena kišnog i sunčanog razdoblja znatno utječe na intenzitet košnje. Primjerice, prema podacima DHMZ-a, na mjernom mjestu u Maksimiru izmjereno je u travnju 91,6 mm kiše po četvornom metru, što je iznad prosjeka od uobičajenih 61,4 mm. Međutim, Zrinjevac nastoji ne odstupati od rasporeda košnje – odgovorili su na naš upit.

Imaju 12,5 milijuna kvadrata

Ističu kako im problem stvara to što ne raspolažu opremom koja je prilagođena za košnju po kiši, ali pokreće se nabava i takvih kosilica, kao i strojeva za orezivanje živice koji bi, kažu, mogli odraditi i do četiri puta dulju trasu nego sadašnji.

Služba za održavanje zelenih površina Zrinjevca održava, orezuje i kosi oko 116 kilometara živice, 12,5 milijuna četvornih metara travnih površina te 130 tisuća stabala.

– Prosječno služba radi 20 do 25 radnih dana u mjesecu i godišnje obavi devet ciklusa košnji u razdoblju od ožujka do listopada. Po potrebi sezona košnje se i produljuje. Primjerice, u 2022. godini dodatna košnja obavljena je i u prosincu – zaključuju u Zrinjevcu.

>> VIDEO: Počinje se rušiti stara zgrada Zagrebačke banke u Paromlinskoj

 

Ključne riječi

Komentara 19

RA
Raff2
08:13 17.05.2023.

Zagreb je nedavno proglašen najpoželjnijim gradom za snimanje povjesnih filmova,valjda zbog ruševnih zgrada u centru ( filmovi sa ratnom tematikom, prvi i drugi sv. rat ) a eto sad se mogu snimati i dokumentarci tipa džungla na asfaltu,domaće životinje u džungli ZG. Možemo mi i gore,ako ste sumnjali.

GA
Gajger
07:57 17.05.2023.

Opet Bandić sabotira plemenitog gradonačelnika

TR
Tripoli
09:02 17.05.2023.

Bavim se sličnim poslom ko i zrinjevac...nikad mi vreme nije bilo razloga za ne obavljeni posel...uvek ljenost!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije