Vrtić za sve

Tražit ćemo ocjenu ustavnosti nove naplate vrtića

petra razić rogić
Goran Jakuš/PIXSELL
19.04.2011.
u 12:30

- Dohodovni cenzus ne prikazuje stvarno financijsko stanje u obitelji - rekla je Petra Razić Rogić, predsjednica udruge

Ako Gradska skupštine na sutrašnjoj sjednici prihvati prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za novi način naplate dječjih vrtića, Udruga Vrtić za sve pokrenut će ocjenu ustavnosti protiv te skupštinske odluke.

– Dohodovni cenzus prema kojem se po novom prijedlogu određuju cijene vrtića nije u skladu s člankom 51. Ustava Republike Hrvatske. Dohodovni cenzus ne prikazuje stvarno financijsko stanje u obiteljima koje su opterećene kreditima – rekla je Petra Razić Rogić, predsjednica Udruge Vrtić za sve.

Također se pozvala i na članak 62. Ustava kojim država i grad moraju štiti majčinstvo, djecu i mladež te stvoriti uvjete za dostojan život.

– A ta ustavna prava novim prijedlogom naplate nisu obuhvaćena. Stvorit će se razlika između djece iz siromašnijih i bogatijih obitelji. Podržavamo ideju o korekciji cijena vrtića, ali pod uvjetom da ti kriteriji budu transparentniji – smatra Razić Rogić.

Roditelje ljuti, kaže Razić Rogić, što se prvi rezovi za štednju rade na skupini koja bi trebala biti zadnja, a pritom mjerodavni uopće ne daju odgovore na mnoga pitanja.

– Još uvijek ne znamo što se računa kao osnovica za obračun cijena vrtića – prihod ili dohodak? Isto tako što točno znači zajedničko kućanstvo – nabrojala je predsjednica udruge i završila da od Gradske skupštine očekuju odbacivanje prijedloga o dohodovnom cenzusu.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
matijazaga
13:21 19.04.2011.

pa ne moze se bas za sve trazit ocjena ustavnosti!?!?

DU
Deleted user
14:30 19.04.2011.

Mene zivo interesira tko ce mi platiti sate provedene po drzavnim institucijama trazeci papire, a i same papire. Ako to sve na kraju ne bude trebalo.

KV
kvadriceps
14:49 19.04.2011.

Da se donese zakon po kojem bi svi plačali isto (2000 kn) nitko se ne bi žalio. Mislim da su oni sa večim primanjima ljubomorni na nas koji imamo više djece i manja primanja. Mi nemamo stambene kredite ( a kako bi ih i dobili na naše male plače) a opet su nam ukupna primanja manja od onog što njima ostane kada plate ratu kredita. Kako mi možemo živjeti, a pored svega smo i podstanari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije