Istok i zapad drže Sky Office i Crni monolit

Trešnjevka - sjever: Četvrt će i dalje biti namijenjena stanovanju

20.11.2008.
u 01:26

Za stariji dio Trešnjevke, sjeverno od Zagrebačke avenije, predviđeno je da ostane kao i dosad stambeni dio grada. Dvije impozantne građevine koje će dominirati vedutom četvrti, dva su nebodera. Jedan u istočnom i drugi u zapadnom dijelu četvrti.

Mjesta za stanove
Sky Office gradi se na križanju Zagrebačke ceste i Zagrebačke avenije (pokraj Mercatora), a najviši neboder u Hrvatskoj Crni monolit na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste. Stambeni karakter četvrti ne bi trebao obeshrabriti investitore. Izračunali su da mogu zaraditi i gradnjom stanova.

Već godinama praksa je da se jednokatnice i dvokatnice dograđuju s dva ili tri kata te da se u njima urede stanovi za prodaju.

Iako je stanovništvo na Trešnjevci sve brojnije, a dosadašnji stanovnici tog dijela grada u više su navrata apelirali da im se osigura više zelenila, no veće nove zelene površine nisu planirane.

Parkovi su ograničeni na park na križanju Zagorske i Selske, Park Stara Trešnjevka, park u Adžijinoj i nekoliko livada. Urbanisti su barem pokušali zaštiti pojedino drveće. Investitori će pri gradnji morati ostaviti neoštećene Park Staru Trešnjevku, park na križanju Selske i Zagorske, park na tromeđi Tratinske, Nove ceste i Vukovarske, zelenilo ispred Adžijine od 12 do 18, igralište ispred Više tehnološke škole u Baštijanovoj, drvored platana ispred zgrade Ericsson Nikole Tesle u Krapinskoj, park naselje I. hrvatske štedionice, sedam stabala lipe ispred Adžijine 16, zelenilo kod škole kralja Tomislava na Novoj cesti 92 i škole Julija Klovića na Novoj cesti 133 te oko studentskog doma dr. Ante Starčevića.


Vrapčanska na čekanju
Pobrinuli su se da se manje ulice skladnije povežu s prometnijim cestama. Produžit će Kranjčevićevu, Šarengradsku i Baštijanovu. Jedan od najvećih prometnih projekata produžena je Vrapčanska koja će prolaziti zapadno od nebodera Sky Office i nastavljati se na planirani Jarunski most.


Neboderi u tri zone, drugdje peterokatnice

Gradska četvrt Trešnjevka sjever po nacrtu Generalnog urbanističkog plana ostat će većinski stambena četvrt. Područjem omeđenom Zagrebačkom avenijom, Zagrebačkom cestom, Savskom cestom te prugom Zagreb-Ljubljana dominiraju obiteljske kuće i niže zgrade.

Bez zaštićenih spomenika
Tko ih poželi mijenjati ili obnoviti, morat će voditi računa da imaju najviše pet etaža s tim da zadnji kat mora biti ili potkrovlje ili uvučen. Unutrašnjost četvrti većinom je namijenjena isključivo za stanovanje, dok na obodima prevladava mješovita, no pretežno stambena namjena. Investitorima kojih je svakim danom sve više vjerojatno će na ruku ići što u toj četvrti nema zgrada, spomenika i parkova s visokim stupnjem zaštite koji bi im otežavali dobivanje potrebnih dozvola za gradnju.

Iako je na Trešnjevci ostalo vrlo malo zelenila koje se uglavnom svodi na parkiće i pokoji drvored, GUP-om nisu predviđene nove zelene površine, već se dozvoljava nova gradnja poput zone uz Zagrebačku aveniju i produženu Šarengradsku.

Na Ljubljanici, s koje će se remiza za koju godinu preseliti u Blato, uz produženu Baštijanovu, Rudešku i Kranjčevićevu također je dopuštena novogradnja. Ukoliko na tom području budu rušili postojeće zgrade, graditelji će morati paziti da na istom mjestu, ili u neposrednoj blizini, sagrade istu, a zgradama ne smiju mijenjati ni namjenu. Uz spomenute ulice predviđena je mješovita, pretežno stambena namjena.

DUP za Kranjčevićevu
Uz središnji dio Trešnjevke (na području tržnice) i Šarengradsku ulicu dopuštena je gradnja nebodera, pa će se ondje nalaziti i Crni monolit, ali je za te dijelove nužno izraditi urbanističke planove uređenja.

Pretežno visoke zgrade predviđene su i na području prostora nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj te je za njega potrebno izraditi detaljni urbanistički plan.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije