izvlače se iz minusa

U vlasništvu Holdinga 6 milijuna m2. Što će prvo na prodaju?

zemljište  (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
13.09.2013.
u 08:18

Provjerili smo vrijednost najvećih zemljišta u vlasništvu Holdinga diljem grada iako ih tvrtka ima i duž Jadranske obale.

Učinkovitije upravljanje vlastitom imovinom, uključujući najam, ali i prodaju jedna je od mjera koju je u svom planu za poslovno restrukturiranje najavio čelnik gradske megatvrtke Slobodan Ljubičić. Premda nije poznato hoće li se u prodaju nekih zemljišta zaista i ići, provjerili smo vrijednost najvećih zemljišta u vlasništvu Holdinga diljem grada iako ih tvrtka ima i duž Jadranske obale. 

Nepotpuna evidencija 

Prema dostupnim podacima iz 2011. godine, Zagrebački holding u svom vlasništvu ima oko šest milijuna četvornih metara nekretnina koji se mogu znatno bolje iskoristiti no što je to slučaj danas. Evidentirano je približno 1900 nekretnina, 110 kompleksa i 500 objekata od čega je čvrstih objekata 509 tisuća četvornih metara i 4,6 milijuna četvornih metara zemljišta. Uz zemljišta Gredelja i Zagrepčanke koja je od Holdinga preuzeo ovih dana Grad, a koja su ukupno procijenjena na oko milijardu kuna, što će uskoro i sjesti na račun tvrtke, Holding u vlasništvu ima još nekoliko velikih zemljišnih kompleksa u srcu metropole. Na njima se mogu graditi čitavi stambeno-poslovni kompleksi ili naselja.

U popisu imovine iz 2011. i preporuci što s njom učiniti sve lokacije potencijalno se mogu prodati na tržištu, dok bi se podružnice koje ih sada koriste grupirale na drugim lokacijama. Pojedinačno je (od popisane imovine, bez ZET-ovih zemljišta i Velesajma) najvrednije zemljište Zrinjevca pored remetinečkog rotora. Procjena je da se za njega može dobiti 290 milijuna kuna. Prema mišljenju gradskog Ureda za strategiju te međunarodnom natječaju koji je proveden 2007. godine ondje je predviđena gradnja građevine srednje visine, uz mogućnost gradnje nebodera na zapadnom dijelu, dok bi istočni dio bio uređen u gradski park. 

Najviše ima ViO

I na ostalim lokacijama moguća je visoka gradnja, zanimljivo je zemljište Vodoopskrbe i odvodnje u Folnegovićevoj te Čistoće u Radničkoj. Zemljišta se dodiruju, a ukupno se prostiru na 84.176 m2. Veliko zemljište Holding ima i u Sesvetama, na površini od 126.280 m2 nalaze se nekretnine bivše mesne industrije Sljeme. Velika slobodna površina nalazi se i na Žitnjaku gdje je u planu gradnja nove zelene tržnice.

>>Za direktorska mjesta u Holdingu stiglo čak 737 prijava!

>>Bivšem špijunu, tajniku i još 4 prijatelja posao u Holdingu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije