Nove cijene

Udruga potrošač poslala je žalbu Vodoopskrbi i Ministarstvu

vodomjer
arhiva VL
08.05.2012.
u 08:00

Uslugu odčitanja mjernih uređaja nije dopušteno naplaćivati, osim u slučaju kada potrošač to posebno zahtijeva jer je ono već naplaćeno u cijeni vode, a samo održavanje plaćeno je komunalnom naknadom i troškom priključk

Fiksna naknada od 18,41 kuna na računima za vodu koja je od ovog mjeseca dodatno opteretila potrošače nije u skladu sa zakonom, istaknuli su iz udruge Potrošač te pozivaju građane da je ne plaćaju, odnosno da plate potrošenu vodu bez te naknade.

Sve je već plaćeno

Iako iz Vodoopskrbe i odvodnje pravdaju da fiksni dio pokriva održavanje priključka u što ulaze i troškovi očitanja vodomjera, obrade očitanih podataka te izradu i dostavu računa za isporučene usluge, iz udruge su istaknuli da je to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača.

– Prema tom zakonu, uslugu odčitanja mjernih uređaja nije dopušteno naplaćivati, osim u slučaju kada potrošač to posebno zahtijeva jer je ono već naplaćeno u cijeni vode, a samo održavanje plaćeno je komunalnom naknadom i troškom priključka – istaknuo je Igor Vujović, tajnik udruženja. Napomenuo je kako su oni kao Udruga već poslali žalbu i traže očitovanje i Vodoopskrbe i Ministarstva gospodarstva, ali da očekuju i konkretne korake od potrošača.

– Pozivamo potrošače da šalju žalbe i počnu otpor jer bez direktne pomoći ni udruga nema velik utjecaj iako ova odluka očito nije usklađena sa Zakonom o zaštiti potrošača – napomenuo je Vujović.

Posebno je naglasio da je sporno što iz Vodovoda fiksnu naknadu žele naplatiti svakom kućanstvu što bi, prema odluci, trebalo plaćati prema svakom vodomjeru.

Tako je nova naknada stavljena na račun svim stanarima zgrade iako imaju jedan vodomjer.

Višestruka naplata

– Iako u zgradi imamo 30 stanova, imamo jedan vodomjer na kome se bilježi potrošnja koja se potom dijeli na broj stanara, a sada je svatko dobio i naknadu od 18 kuna – kazala je Nataša Zidanić iz Malešnice.

Tim načinom obračuna, objašnjava Vujović, Vodovod sebi osigurava ekstraprofit jer za “održavanje i odčitavanje“ jednog vodomjera naplaćuju nekoliko naknada, a za isti vodomjer u nekoj kući naplaćuju jednu naknadu.

Komentara 8

ME
Medici
12:25 08.05.2012.

Umnajiti iznos računa za naknadu od cca 18,00 kn i poslati žalbu za taj i taj račun...platio si nesporni dio računa...a ovo ne. hvala

DM
dexter_morgan
13:08 08.05.2012.

a da ta udruga i druge, pa i svi građani, naprave nešto po pitanju obavezne ugradnje vodomjera za svakog potrošača - to je puno veći problem od fiksne naknade - naime, raspodjela potrošnje po osobi je nepravedna i često (gotovo uvijek) imate slučajeve da neki stanovi plaćaju tuđu potrošnju - u mojoj zgradi na 15 stanova i jedan poslovni prostor, prijavljeno je 25 osoba, a ima ih barem 35 - i nitko ništa ne može čak i da su svi stanari prijavljeni, opet netko troši više, samac npr. troši puno više po osobi od višečlane obitelji.... pitanje je i ekologije - zašto bi netko štedio vodu, ako mu o tome ne ovisi potrošnja i račun - ovako se samo potiče rasipništvo

JA
jadre
08:54 08.05.2012.

.........Harač........ -rajo-Harač SDP na vlasti s HDZ-om do propasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije