REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević: 'Voda će poskupjeti 15 posto jer to je nužno, svakodnevno pucanje cijevi je neizdrživo'

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obišao obnovljenu OŠ Petar Zrinski te se obratio medijima
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/11
17.01.2023.
u 12:29

- Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija. S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije - objasnio je Tomašević koji je govorio i o ostalim temama na još jednoj redovnoj konferenciji za medije.

U 11 sati u Osnovnoj školi Petar Zrinski u centru Zagreba, točnije na adresi Krajiška ulica 9, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnateljice Mirjane Jermol, obišli su školu u kojoj su završeni radovi na cjelovitoj obnovi.

Završetkom obnove OŠ Petra Zrinskog obnovljene su sve potresom oštećene osnovne škole u gradu Zagrebu. Riječ je o šestom cjelovito obnovljenom školskom objektu, te devetoj školi koja je otvorena u proteklih godinu dana.

Na istoj lokaciji, gradonačelnik Tomašević te zamjenici Dolenec i Korlaet, održali su redovnu konferenciju za medije čiju snimku možete pogledati u nastavku. Također, pročitajte i tekstualni prijenos konferencije.


>> POGLEDAJTE SNIMKU KONFERENCIJE:


>> TIJEK KONFERENCIJE:

Kako je i najavljeno u 11 sati otvorena je Osnovna škola Petar Zrinski, a prva za govornicom bila je ravnateljica Mirjana Jermol koja se u govoru dotakla važnosti škole, ali i obrazovanja.

Ravnateljica Jermol se osvrnula i na to zašto su na školi odvojeni ulazi za djevojčice i dječake.

- Nakon završetka Prvog svjetskog rata samo dječaci su se vratili u škole, iako su oduvijek bila dvoja vrata. Djevojčice su se u školu vratile 1922. godine. Mi u školi nemamo problem s tim, niti djeca niti profesori pa mislim da je razumno očekivati od odraslih da to gledaju kao jednu sličicu o povijesti Zagreba, čak i progresivno jer 1922. su i djevojčice i dječaci ravnopravno imali pravo pohađati nastavu - kazala je ravnateljica.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Završena cjelovita obnova svih oštećenih OŠ

Nakon ravnateljice za govornicu je stigao Tomašević koji je ponovio kako nema ljepše stvari za njega kao političara nego otvoriti novu školu te kako je i on zbog toga uzbuđen.

- Podsjetio bih da je ovo deveta škola koju smo otvorili u posljednjih godinu dana. Ovo je peta škola u cjelovitoj obnovi. Ovim na neki način simboličnim otvaranjem u Krajiškoj je Grad Zagreb završio sve cjelovite obnove osnovnih škola u Zagrebu, ostale su nam još srednje - rekao je gradonačelnik te otkrio da je 16.6 milijuna eura stajala obnova ove škole.

Škola je konstrukcijski ojačana i vrhunski opremljena, ali ima još posla i nije kraj, dodao je Tomašević, kazavši kako će se još do svibnja uređivati fasada i dvorište.

- Ključno je da su se učenici vratili od ovog polugodišta i zato sam ponosan i sretan zbog ovog trenutka. Drago mi je i da je od uloženog novca najveći dio iz EU fonda solidarnosti kako bi se što manje novca vraćalo Europskoj uniji - nastavio je i napomenuo da će sljedeće otvorenje srednje škole biti u veljači.

Tomašević je istaknuo kako vjeruje da će i preostala sredstva biti pokrivena iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. Gradonačelnik je ponovio i kako su u sektoru odgoja i obrazovanja smanjena kašnjenja u plaćanju koja su bila oko šest mjeseci te ih, dodao je, sada nema i škole ne moraju brinuti o plaćanju računa i režija.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

O obnovi škola

Više detalja o obnovi škola otkrio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je pripremio prezentaciju.

- Prva cjelovito obnovljena škola bila je OŠ Miroslav Krleža u koju se vratilo 286 učenika, a projekt je stajao 90 milijuna kuna. Druga investicija bila je u školu Ivan Merz u koju se vratilo četiristotinjak učenika. Vrlo zahtjevan projekt od 24 milijuna kuna bio je u Područnoj školi Vugrovec-Kašina gdje se vratilo dvjestotinjak učenika, a škola je dograđena. Dom Ante Bruno Bušić u Gajevoj ulici za 80-ak učenika također je bio zahtjevan pothvat obnove. Mislim da je sjajno da je dom ostao gdje je jer tako učenici iz drugih gradova nisu građani drugog reda, već su u jednoj od ljepših palača.  - rekao je Korlaet.

U obnovljene i izgrađene škole vratilo se ukupno 2193 učenika (od toga 1562 u obnovljene škole), a vrijednost radova je 366 milijuna kuna, od čega će 50 posto biti iz EU fondova, a ostatak iz NPOO.

- Sljedeće su srednje škole: Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituš Brezovački koja bi trebala biti spremna do sljedeće školske godine. Prva će biti gotova Glazbena škola Blagoje Bersa u Frankopanskoj koja će vrata otvoriti u veljači - dodao je Korlaet nakon čega se osvrnuo na tijek obnove škole Petar Zrinski.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

O otpadu

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja novinara.

Na zajedničkoj press konferenciji predsjednik Skupštine Joško Klisović je rekao da će se zalagati i za energanu.

- On je to spomenuo u jednom trenutku da se treba razmatrati kao opciju sa skupštinskim zastupnicima i o tome treba razgovarati jer to su projekti koji traju duže od četiri godine i u slučaju promjene vlasti važno je imati konsenzus oko ovakvih projekata. Osobno sam skeptičan prema tom rješenju, ali Gradska skupština donosi odluku - odgovorio je.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

O INMusicu

Hoće li biti INMusica?

- Organizatori to trebaju reći, mi cijelo vrijeme razgovaramo kako možemo pomoći da bi se INMusic nastavio. Zapelo je naravno u financijama kao i uvijek - rekao je.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

O reklamama na tramvajima ZET-a

Prije nekoliko mjeseci raskinuti su ugovori o oglašavanju na ZET-ovim autobusima i tramvajima, očekujete li sada tužbe od tvrtke koja se oglašavala, pitali su novinari gradonačelnika

- ZET je raskinuo ugovor jer je Grad Zagreb uskratio suglasnost i pri tome stojim, ali ne mogu spekulirati što će napraviti privatna firma. Radi se oko pet milijuna kuna prihoda godišnje od tih reklama, a Grad financira ZET s milijardu kuna jer ZET od prodaje karata zarađuje 300 milijuna kuna. Uostalom, bilo je više argumenata za to, žalili su se i putnici...- rekao je Tomašević pa oštro nastavio:

- Prijetnje kaznenim prijavama neće me pokolebati, ja te prijetnje primam svakodnevno, svaka tvrtka ima pravo zaštititi svoj interes na sudu, a čujem da se planira i uložiti neke novce u kampanju koja će blatiti gradsku vlast: Neka, samo dajte! - rekao je Tomašević.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O Sljemenu, snijegu i Snježnoj kraljici

Pitali su novinari Tomaševića i o stanju na Sljemenu te hoće li biti otvorene staze za građanstvo za skijanje te što će biti sa Snježnom kraljicom.

- Rekreativna sezona ovisi o stanju snijega, a o tome odlučuje Ustanova upravljanje sportskim objektima. Što se tiče Snježne kraljice, grad financira samo nekoliko posto tako da i bez tog postotka natjecanje se može nastaviti, ali klimatski uvjeti su takvi da je upitna održivost nastavka te utrke i skijanja - odgovorio je.

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obišao obnovljenu OŠ Petar Zrinski te se obratio medijima Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obišao obnovljenu OŠ Petar Zrinski te se obratio medijima
1/25

O obnovi i novom ministru

Kakvo je stanje s obnovom u staroj gradskoj jezgri?

- Program cjelovite obnove je na javnoj raspravi i toliko je ključan da ga i ja kao gradonačelnik mogu usvojiti. S druge strane, jesam ja na vlasti na Baniji? - uputio je protupitanje te komentirao novog ministra graditeljstva Branka Bačića.

- Ovo mi je već treći ministar, a gradonačelnik sam godinu i pol, no imat ćemo sastanak kada ga izglasaju. Naš saborski klub također je iznio 10 prijedloga kako ubrzati obnovu i u tom smislu pozdravljam ideju centralizacije obnove na koju upozoravamo cijelo vrijeme da je nužna, no dobro, bolje ikad nego nikad. - zaključio je Tomašević.

17.01.2023., Zagreb - Aktualnim prijepodnevnom, postavljanjem zastupnickih pitanja Vladi, pocela je 15. sjednica Hrvatskoga sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O poskupljenjima

Nezaobilazno je bilo pitanje o poskupljenjima na koja je ukazao zastupnik Ivica Lovrić.

- Ivica Lovrić kao i obično nema pojma i govori napamet - kratko je odgovorio.

Hoće li doći do daljnjeg poskupljenja usluga, posebice poskupljenja vode koje je najavljeno?

- Inflacijom se povećavaju svi materijalni troškovi u gradu i potreba radnika da dobiju veće plaće jer je i njima skuplje - prokomentirao je Tomašević

Gradonačelnik je upitan i hoće li se Zagreb ugledati na Osijek gdje je gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) odustao od podizanja cijena javnog prijevoza nakon što su se građani pobunili.

- Mi smo rekli da nećemo poskupljivati javni prijevoz i nismo, a što se tiče vode Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija. S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije jer vodoopskrbna poduzeća moraju biti samoodrživa, 30 posto ćemo financirati iz poskupljenja, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova, zato je poskupljenje jedini način.

Zagrebački HSLS problematizirao je činjenicu da teret popravka pada na građane koji nisu krivi za loše stanje cijevi.

Što se tiče prijedloga HSLS-a da se uzme kredit, pa krediti su već uzeti, a kako ćete i vraćati taj kredit ako ne povećate prihode? - odgovorio je gradonačelnik i time zaključio konferenciju za medije te krenuo u obilazak škole.

Foto: Emica Elveđi / PIXSELL


>> RANIJE:

Podsjetimo, gradonačelnik se s predsjednikom Skupštine, Joškom Klisovićem (SDP) na prošlotjednoj pressici osvrnuo na rezultate iz 2022. i planove za 2023. godinu.

Gradonačelnika smo tada pitali i o ratu u Dinamu te sukobu 'Mamićeve' i 'Antolićeve' struje, ali Tomašević nije želio decidirano odgovoriti na pitanje Večernjeg lista o njihovoj eventualnoj ulozi u sukobu koji trenutno traje u Dinamu.

>> VIDEO: Pogledajte prošlotjednu konferenciju Tomaševića i Klisovića:

Komentara 57

SA
sasha68
12:35 17.01.2023.

opet on pare uzima, za sta si ono rekao da uzimaš 30 milijuna eura?? za vodovod, šta sad, pokrali to već pa mi trebamo platiti? dobijas i previse iz prireza, a u ladici ti stoji kompletan projekt za cijevi za eu fondove u iznosz 100% plaćanja, to su jos bandićevci napravili, zasto to ne potegneš? jer ne mozes ukrast iz fonda kao iz kredita??

Avatar CroViper
CroViper
12:32 17.01.2023.

Hoće li cijevi prestati pucati poslije poskupljenja? Pitam za prijatelja...

SP
Spezzi
12:48 17.01.2023.

Zagreb pretvaraju u socijalistički raj. Samo će proleteri živjeti ko kraljevi, a ostala raja nek se snađe. Zagrepčani jel uživate u "genijalnim" riješenjima ove proleterske ekipe ?! Uskoro ćete i zrak plaćat po m3.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije