Istražili smo

Uskrsna ponuda: Jaja idu laganini, nude ih i po 60 lipa. Kuhana je šunka 40 kuna, a mladi luk pet

26.03.2021.
u 14:43

I u ribarnici se mogu naći svježi plodovi iz Jadrana za Veliki petak. Kilogram srdela stoji 20 kuna, papaline su 30, a gavun 80 kuna

Od Velikog petka dijeli nas tjedan dana, no centralna zagrebačka tržnica već se šareni od bogate uskrsne ponude. Lani smo zbog pandemije gotovo i preskočili Uskrs, a i ove godine blagdan koji simbolizira Kristovo ponovno rođenje i pobjedu života nad smrti obilježit ćemo uz oprez, ali bogata ponuda trbuha Zagreba uljepšat će nam druženje s najmilijima uz blagdansku trpezu. Na Dolcu vlada proljetni šušur, ljudi se šeću i razgledavaju štandove, svi su dobro raspoloženi. Između štandova pak šeće i jedan COVID redar koji pazi na to da svi imaju masku i drže se mjera koje je propisao Stožer. A i cijene su ove godine, barem na Dolcu, nešto niže nego proteklih godina. Na štandu OPG-a Đurđe Smolčić zelene se mladi luk, matovilac i potočarka te crvene rotkvice bez kojih je Uskrs mnogima nezamisliv.

Nismo ništa poskupjeli

– Ovdje imam sve osim šunke i jaja – govori dok nas nutka da kupimo njezino povrće. Pušlek čvrstih, sočnih rotkvica stoji četiri kune, a za deset možete dobiti tri. A pušlek mladog luka pet je kuna. Veseli je, dodaje, to što je zbog ljepšeg vremena nešto više kupaca na tržnici nego proteklih mjeseci, no još je itekako primjetan manjak u odnosu na vrijeme prije potresa i pandemije.

– Ima ljudi, šeću Dolcem i kupuju, no mnogo ih je manje nego prije. Korona i potres su nam potjerali kupce – kaže. I zaista, umirovljenika koji su najvjerniji posjetitelji zagrebačkih tržnica ima u vrlo malom broju. Dio ih se boji izlaziti zbog ponovnog razbuktavanja korone, a dio se nakon potresa odselio iz centra Zagreba u druge dijelove grada ili u vikendice na more gdje čekaju da pandemija završi.

Kao i na platou, živahno je i u “potpalublju” Dolca, gdje se prodaju mesne prerađevine, kiseli kupus, jaja i mliječni proizvodi. Zagrepčani pak kao da su na izložbi razgledavaju cijene šunki koje vise poput uskrsnih ukrasa nad pultovima mesnica. Ima ih kuhanih, rolanih, dimljenih, sušenih... A cijene klasičnih kuhanih šunki kreću se između 39 i 41 kune.

 

 

– Svega imamo, šunke, vratine, rezanog mesa, lopatica... Ljudi su se zaželjeli Uskrsa pa već kupuju. Nismo niš poskupjeli u odnosu na lani. A šunke su vrhunske. Dajte, probajte. Domaća je, iz Pušće – kaže nam raspoloženi Franjo Horvat, vlasnik mesnice Francek. Uskrsni je šoping, dodaje, tek počeo, navalu očekuju krajem idućeg tjedna, no ne nada se pretpandemijskim rezultatima.

– Nigdar više ne bu bilo kak je bilo prije. Puno nas ne radi, ljudi se boje korone pa ne dolaze – govori Francekova prodavačica Snježana Grgec te kao posebnu ovogodišnju deliciju ističe domaću dimljenu šunku.

Na štandu farme Lukač jaja su posložena u impresivne piramide. Cijene variraju, ovisno o veličini i klasi. I prodavačica Ivana Lozić žali nam se na manjak kupaca. Najskuplja su jaja po 1,40 kuna, a najjeftinija 60 lipa po komadu.

 

 

– Kada smo tek otvorili tržnice, čekalo se u velikim redovima pa su mnogi odustali i kupuju u trgovinama. Zatvorene su i granice pa već mjesecima nema turista, što Dolac jako osjeti. Ljudi kupuju jaja za Uskrs, ali oprezno i u puno manjim količinama nego prošlih godina – upućuje nas prodavačica. Zasad je, dodaje, sve laganini, no ni ona ne očekuje navalu kakva je bila prije pandemije.

– Znam zakaj nitko ne kupuje jaja. To je zbog Stožera. Propisana je distanca pa se ove godine ne bumo tucali jajima, neg se budemo gađali s distance od dva metra – u šali domeće stariji gospodin.

Živahno je i u ribarnici. Ove ćemo godine imati bolju ponudu za Veliki petak nego proteklih. Bura se, naime, na Jadranu smirila pa na Dolac pristiže friška riba. Kilogram srdela stoji 20, a za istu količinu jadranskih papalina platit ćete 30 kuna.

U šetnji Dolcem susrećemo i Anitu Huđek. Ne zna još što će kupiti za ručak pa razgledava ponudu. Vjerojatno će se na kraju odlučiti za ribu. A za Uskrs neće biti u Zagrebu, što je jako veseli.

 

 

– Konačno idem kod bake i dide u Istru, nisam ih vidjela jako dugo. Jedva čekam uživati u čarima bakine kuhinje, u ponudi će sigurno biti pinca i jajarica – kaže Anita unaprijed se radujući tradicionalnim mediteranskim uskrsnim pecivima.

Mnogi zagrebački umirovljenici pak ni ove godine neće Uskrs slaviti u društvu svojih unuka i djece. Broj zaraženih ponovno raste pa će blagdan zbog vlastite sigurnosti ipak provesti sami, što ih nimalo ne veseli.

– Kupila sam junetinu za pašticadu, rotkvice i malo šunke. Meso će se napacati do Uskrsa, ali morat ću ga jesti sama jer mi nitko ne dolazi zbog restrikcija – kaže Marija Šimunić. I druge umirovljenice s kojima smo razgovarali gotovo na rubu suza potužile su nam se da će i ovoga Uskrsa biti same pa ne pretjeruju s kupnjom.

Mora biti i malo janjetine

– Kupit ću si malo janjetine, ipak je Uskrs i to je tradicija – domeće gospođa Marija. Tugu zbog još jednog blagdana koji će provesti sama nije mogla skriti ni Dragica Horvat. Njezina joj dva unuka neizmjerno nedostaju.

– Uzela sam malo rolane šunke, nekoliko jaja i rotkvice. To je za mene samu dosta. Uskrs je tradicija pa ću ga barem ovako skromno proslaviti. Šunka je bila oko 30 kuna, jaja sam uzela za deset – pokazuje nam svoj blagdanski “ulov”. Kako još traje post, kupila je i kilu srdela za 20 te papalina za 30 kuna.

– Pogledaj kako su svježe, jučer su plivale u moru. Danima nije bilo ribe pa sam čekala da stignu svježe s Raba. Moja uskrsna košarica tako stoji oko 100 kuna, što nije puno, no ja sam sama. Oni koji spremaju uskrsni objed za više ljudi neće toliko jeftino proći – govori nam umirovljenica koja za Uskrs ima samo jednu želju: da ponovno bude sa svojom obitelji.

U podnožju Dolca, na Splavnici, cvijeća je više nego ikad. S uskrsnih aranžmana šarene se drvena jaja, kuštravi pilići i proljetnice, a kupce mame dobro raspoložene prodavačice.

– Procvale smo! Prošle je godine zbog pandemije sve stalo baš u trenutku kada je cvijeće procvalo pa sada to nadoknađujemo – veselo kaže cvjećarka Andrea. Aranžmane, koje prodaje po cijeni od 40 kuna za velike, 30 za manje i pušleke s jajima po deset kuna, izrađuje sama.

– Ne damo se. Ma proći će uskoro i ta korona – zaključuje ona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije