'AMANDMAN JE PROTUZAKONIT'

Tomašević: Stranka BM365 došla je na genijalnu ideju da ponovi isti trik da se proda Zagrepčanka, Gredelj i Paromlin...

Tomašević i Korleat održali konferenciju za medije
Robert Anic/PIXSELL
07.12.2021.
u 10:46

Gradonačelnik Tomašević izvijestio je novinare o najnovijim događanjima u gradu, a potom odgovorio na postavljena pitanja

Današnju presicu otvorio je dogradonačelnik Luka Korlaet koji je obavijestio o obnovi, odnosno o stambenom zbrinjavanju Zagrepčana koji još jednu zimu provode u kontejnerima i u Hostelu Arena. 

– Imamo 56 prijava, bit će okončano brzo, a prva useljenja trebala bi biti do Nove godine – najavio je Korlaet. Potom je izvijestio o obnovi OŠ Miroslava Krleže i OŠ Ivana Račkog. 

– Više od 400 učenika i nastavnika vratiti će se u škole. Radi se o cjelovitoj obnovi. Obnova je komplicirana jer se pojačava i otpornost na potres na razinu tri. Vrijednost radova je 40 milijuna kuna. Zasad financira grad, ali namjeravamo ih vratiti kroz EU fondove i NPOO – najavio je Korlaet. Rok je proljeće 2022. 

Uskoro će krenuti i konstrukcijska obnova privatnih kuća. Povjerenstvo za obnovu Donjeg grada sastalo se jučer i prioritiziraju se potezi kako bi se izbjegao kaos na ulicama, pa će obnova teći korak po korak. Tomašević je pak najavio da će najviše govoriti o sjednici Skupštine i proračunu za 2022. 

– Ukupni je proračun veći 1,1 milijardu u odnosu na rebalans jer ćemo povećati prihode od prodaje imovine i Apisa. Povećavaju se porezni prihodi zbog rasta BDP-a. Povećavaju se rashodi za otplatu duga. Očekujemo i prihode iz Fonda solidarnosti – ponovio je stavke proračuna Tomašević. Osvrnuo se amandmane skupštinskih klubova. 

– Prihvatit ćemo amandman kluba SDP-a za povećanje kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje u vezi s povećanjem kapaciteta za dječje vrtiće. Za iduću godinu ulažemo 52 milijuna kuna za izgradnju dječjih vrtića i još 15 milijuna za najam prostora za privremene vrtiće – najavio je Tomašević te dodao da će prihvatiti i drugi SDP-ov amandman, onaj o gradnji centra za mlade. 

– Prihvatit ćemo prijedlog Mosta za povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. Nećemo prihvatiti amandman HDZ-a da se s 200 milijuna kuna subvencija ZET-a kompenzira smanjivanje stavke za ukidanje mjere roditelj odgojitelj. ZET bi tako postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti sredstva iz EU fondova – najavio je Tomašević. Osvrnuo se i na amandmane stranke BM365. 

– Amandman je protuzakonit i sadržajno potpuno neprihvatljiv. Stranka BM 365 došla je na genijalnu ideju da ponovi isti trik da se proda Zagrepčanka, Gredelj i Paromlin, čime su fiktivno pokrpali rupu u proračunu lani. Takva se prodaja ne može realizirati sljedeće godine. To je vrhunac financijske neodgovornosti – poručio je Tomašević. 

Na pitanje o gospodarenju otpadom također je kazao da je u planu povući sredstva iz EU fondova i za sortirnicu. 

– Sortirnica ne smrdi jer se tamo sortiraju suhi reciklati poput plastike, stakla i papira. Nakon toga mogli bismo prodavati plastiku umjesto da plaćamo tvrtkama da je zbrinjava. Projekt sortirnica ide dalje i financirat će se iz EU fondova kako bi što manje opteretio proračun. Radimo na tome da Zagreb ima svoju sortirnicu, svoju kompostanu kako ne bismo ovisili o privatnim poduzećima – kazao je Tomašević. Čestitao je novoizabranom šefu zagrebačkog SDP-a Viktoru Gotovcu te pozdravio njegov prijedlog da jedan trg u Zagrebu dobije ime po Aleksandri Zec. Potvrdio je i da će sudjelovati u komemoraciji na Sljemenu. 

– Od zločina je prošlo 30 godina i vrijeme je netko uime grada Zagreba oda pijetet žrtvama zločina. Smatram da je to gesta pijeteta, ali i zalog za bolju budućnost grada Zagreba, gdje nitko neće biti diskriminiran zbog svoje nacionalnosti i bilo čega drugog. Zbog toga ću biti na komemoraciji i razgovarati sa SDP-om kao partnerom kako da se najbolje komemorira jedan od najgorih zločina u povijesti ovog grada – poručio je gradonačelnik. Komentirao je i vraćanje Trga maršala Tita. 

– Ta tema nije prioritet s obzirom na pucanja cijevi i štetu od potresa, no razgovarat ćemo sa svojim koalicijskim partnerom i o toj temi – rekao je Tomašević. Govorio je i o zastojima u odvozu glomaznog otpada. 

– Ne bi trebalo biti problema, reciklažna se dvorišta redovno prazne, sortira se na platou Jakuševec. Bilo je malih kašnjenja, ali ne zbog odbijanja testiranja već zato što je dio radnika Čistoće obolio od COVID-19 ili završio u samoizolaciji – objasnio je gradonačelnik te kritizirao divlja odlagališta otpada koja namjerava riješiti inspekcijama i suradnjom s resornim ministarstvom. 

Komentara 31

DE
desnicentar
11:45 07.12.2021.

Zna li ime ijednog ubijenog hrvatskog djeteta u Domovinskon ratu? To nije bitno ili?

Avatar Jopa
Jopa
11:47 07.12.2021.

A ime trga po cijelom razredu ubijene djece u Slavonskom Brodu? I da napomenemo, ubojstvo obitelji Zec ne spada u ubojstva na nacionalnoj osnovi nego u kriminalno ubojstvo.

DE
desnicentar
11:49 07.12.2021.

Oštro se protivim imenovanju trga po Alexandri Zec! U Domovinskom ratu ubijeno je ili poginulo 402 djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije