Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vugrinšćak

Vitezovi Celjski peti put pobijedili Poljake vatrom i mačevima!

bitka kod samobora
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/12
08.03.2010.
u 12:25

Ljubitelji starohrvatske povijesti svjedočili su jučer prikazu bitke koja je, unatoč niskim temperaturama, privukla velik broj znatiželjnika.

Samobor je jučer postao veliki srednjovjekovni tabor, okupiran s više od 150 vitezova, konjanika, mačevalaca, streličara, kuburaša, konjanika i drugih intrigantnih likova srednjeg vijeka. Livada Vugrinšćak, koja nije povijesno mjesto održavanja bitke, tako je postala pravo srednjovjekovno bojno polje, kao da i nije prošlo 569 godina od sukoba koji se obilježava tim viteškim spektaklom. Te davne 1441. pristaše poljskog kralja Vladislava Jagelovića i kraljice Elizabete Habsburške borile su se za prijestolje.

Najbrojnija bitka do sada

Iako sama pobjeda grofova Celjskih, pristaša kraljice Elizabete, nije značajnije promijenila tijek sukoba zbog prijestolja, poslužila je kao povod za održavanje viteškog sajma i tabora već petu godinu zaredom.

Bitka s najviše sudionika dosad okupila je deset udruga koje održavaju živom tradiciju srednjovjekovne Hrvatske. Stjepan Petrinjak iz Družine zlatnoga kaleža, koji često sudjeluje u ovakvim okupljanjima kao popratni sudionik događanja, pokazao nam je grbove i mačeve ukrašene uglatom glagoljicom, koje sam izrađuje.


Coprnica gledala u kuglu

Na njegovu štandu vladala je velika gužva, jer je većina djece koja su s roditeljima uživala u hladnoj nedjelji željela barem na trenutak iskušati srednjovjekovno oružje i barem se na trenutak osjećati viteški. Ove godine Samoborsku bitku posjetilo je više od 20.000 ljudi, a organizatori su jako zadovoljni tom brojkom, posebice zato što je živa na termometru pokazivala oko ništice.

Studenti Viktor i Ivana, podrijetlom iz Slavonije, oduševljeni su sajmom.

– Prvi put smo tu, a kupili smo strijelu, luk, mač i štit. Nadamo se da će se bitka održavati redovito, jer smo se odlično zabavili – rekli su studenti.

Osim starovjekovnog oružja, bilo je kovača, coprnica koje su gledale u staklenu kuglu i bacale karte, sokolara, delicija poput kruha s masti i paštete od čvaraka te rakijara s tajnim receptima za napitak protiv gripe. Ako ste se ikada pitali kako je izgledao srednji vijek, sudionici Bitke kod Sambora anno domini 2010. izvrsno su se potrudili približiti ga.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije