od dore huber

Za prste polizati: Naišli smo na savršen recept za legendarni kukuruzni kruh s Dolca

24.12.2021.
u 13:00

Pronašli smo ga u popularnoj Facebook grupi Starozagrebački recepti, koja je zaista gasto meka modernog doba za tradicijsku hranu, i sami isprobali

Mekan i ukusan iznutra, a izvana ima slasnu i hrskavu koricu. Kukuruzni kruh kralj je među svojom "braćom" iz obitelji ovih pekarskih proizvoda, a slaže se s raznim jelima, posebice onima na žlicu poput gulaša- Često ga se sljubljuje s čvarcima i sarmom koja je pak princeza božićnog i badnjeg stola. Za prste polizati su, složili bi se mnogi, oni od naših dobrih, starih kumica s Dolca koje nekom čarolijom uvijek nude najukusniju hranu, onoj kojoj nema premca.

A u popularnoj Facebook grupi Starozagrebački recepti, koja je zaista gasto meka modernog doba za tradicijsku hranu, naišli smo na genijalni recept od dugogodišnje članice Dore Huber za legendarni kukuruzni kruh s Dolca koji, govoreći iz iskustva, baš svakome ispadne savršen. Isprobali smo ga i sami se zaljubili u jednostavnost pripreme ovog domaćeg "blaga". S nogu nas je na kraju oborio miris i okus ove namirnice koje nerijetko se uzima zdravo za gotovo, a zaslužuje mnogo više zasluga i hvale.

"Kad sam kao mala išla s mamom na plac, najdraže mi je bilo kad bi mi kupila šnitu kukuruznag kruha od kumica. Još se sjećam punine okusa", prisjetili su se članovi grupe u komentarima.

SASTOJCI:

1/2 kg kukuruznog brašna (domaćeg)

500 gr kipuće vode

14 gr soli

5 gr svježe germe u malo vode

100 gr raženog brašna

PRIPREMA:

Kruh se ne diže dugo već pri pečenju. Germa se samo malo razmuti i ne treba se dizati. Kukuruzno brašno se pofuri sa kipućom vodom i pusti da se ohladi. Kad se ohladi bude grudasto. Doda se raženog brašna. Tijesto se ne mijesi kao obično digano, nego se više stišće šakama prema dolje. Vode se ukupno doda toliko da kruh na bude previše tvrd, ali ni previše mekan da se razilazi. Soli se stavlja po potrebi..Kruh prije pečenja premazati vodom i brašnom. Uzme se gusnata rangla s poklopcem, ugrijala je u pećnici na 250 st, stavila kruh unutra sa pek papirom, poklopila poklopcem, stavila u pećnicu. Svakih 15 min smanjivati temp za 20 stupnjeva, znači prvih 15 min 250 st, pa 230, 210, 190.. Nakon tih sat vremena jednostavno isključiti pećnicu i ostaviti unutra kruh još 20 min.

* recept od Dore Huber

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije