Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE VAS BOGAT PROGRAM

Za vikend svratite u Rude na dane rudarske greblice: Kušajte skromni kolač koji je postao gastronomski dragulj

Zagreb: U vinskoj kleti Kurtalj najavljeni ovogodišnji Dani Rudarske greblice
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
05.07.2024.
u 14:38

A službeni program 38. Dana rudarske greblice završava izborom najbolje greblice oko 20 sati, nakon toga sve posjetitelje će zabavljati nastup grupe Loco, a najsretniji možda i osvoje nešto na rudarskoj tomboli čije je izvlačen je predviđeno u kasnim večernjim satima

Rudarska greblica kolač je dobiven od pečenog, ručno valjanog i tankog tijesta te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva... Ovaj skromni kolač priprema se još od 19. stoljeće kada je mještanima Ruda kraj Samobora, zaposlenim u rudnicima bakra i željeza, ovo jelo često bilo i jedini obrok tijekom napornog radnog dana, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a 2021. godine rudarska greblica postala je 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. A da imaju svoju feštu, posvećenu upravo slavnom kolaču, Rude se mogu pohvaliti još od 1985., i to zahvaljujući Ivanu Buriću Ivši, tadašnjem učitelju glazbenog odgoja u osnovnoj školi u Rudama i voditelju mješovitog zbora KUD-a Oštrc.

Dane rudarske greblice danas će otvoriti biciklijada nazvana "Biciklom na greblicu", koja ispred Samoborskog muzeja starta sutra u 14 sati, a organizirana je u suradnji s BBK Šišmiš iz Samobora. Potom će uslijediti "Dječja greblica" koja se održava ispred Rudnika svete Barbare, jednog od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Tu će se najmanji posjetitelji uputiti u potragu za blagom, ali i ispeći svoju prvu greblicu. Organizirane su i radionice na kojima će se moći izrađivati rudarski medaljoni te radionice pletenja rudarskih košića i oslikavanja glinenih tanjura za greblicu, dok će u večernjem programu od 21 sati cijelu manifestaciju obogatiti nastupi salsa band FiloSofia i dua Miha & Karizma.

VEZANI ČLANCI:


Dan nakon se pak manifestacija seli na rukometno igralište u centru Ruda na kome će se s početkom u 18 sati održati prvi Međunarodni folklorni festival "Rudarska luč". Na festivalu će nastupati folklorni ansambli iz raznih dijelova Europe od Španjolske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, ali i naši domaći. Uvertira samom festivalu bit će polusatni program domaćina, KUD-a Oštrc, pod nazivom "Si Rudari dobri gospodari". A službeni program 38. Dana rudarske greblice završava izborom najbolje greblice oko 20 sati, nakon toga sve posjetitelje će zabavljati nastup grupe Loco, a najsretniji možda i osvoje nešto na rudarskoj tomboli čije je izvlačen je predviđeno u kasnim večernjim satima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije