iz gradskog proračuna

Zagreb daje 347.000 eura strankama: Za HDZ gotovo 4 puta manje nego Zagreb je naš! Evo u čemu je kvaka

Zagreb: Pocela 26. sjednica zagrebacke Gradske skupstine
Patrik Macek/PIXSELL
28.11.2023.
u 09:00

Odluka o raspoređivanju novca na dnevnom je redu posljednje sjednice u 2023., a predviđena je isplata u četiri rate

Za djelovanje stranaka u metropoli iz gradskoga bi se proračuna u 2024. godini trebalo izdvojiti 347,9 tisuća eura. Predlaže se to odlukom o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka s barem jednim zastupnikom u Gradskoj skupštini, koja će se naći na dnevnom redu posljednjeg zasjedanja u Ćirilometodskoj u 2023., zakazanog za sredinu prosinca.

Koliko će novca pojedina stranka dobiti, ovisi o broju skupštinara koje ima jer izdatak po glavi iznosi 7000 eura, odnosno 7700 ako je riječ o ženi s obzirom na njihovu podzastupljenost u Skupštini.

"Sredstva se raspoređuju tako da se utvrdi jednak iznos za svakoga zastupnika pa pojedinoj političkoj stranci, koja je bila predlagatelj liste, pripadaju sredstva razmjerna broju mjesta u Skupštini, prema rezultatima izbora. Za svakoga člana predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave podzastupljenog spola, političkim strankama i nezavisnim vijećnicima pripada i pravo na naknadu u visini od deset posto iznosa predviđenog po svakom članu. Podzastupljenost postoji ako je prisutnost jednog spola u predstavničkom tijelu niža od 40 posto", navodi se u obrazloženju odluke.

>>VEZANI ČLANCI: 

A najviše će sredstava, točnije 140 tisuća eura, dobiti Zagreb je naš! koji u Gradskoj skupštini ima 19 zastupnik/ca. Slijede ih stranke s po pet skupštinara/ki pa će SDP i Stanka rada i solidarnosti dobiti po 36,4 tisuća eura, a HDZ-u ide 35,7 tisuća. Za Domovinski pokret izdvaja se 28 tisuća, za Nezavisnu listu 22,4 tisuće, a za Most 21 tisuću eura.

Najmanje će pak dobiti HSLS, Zelena lista, ORaH i SDSS, svaka stranka po sedam tisuća eura, s obzirom na to da u klupama u Ćirilometodskoj iz njihovih redova sjedi po jedan zastupnik.

Sredstva će se dodjeljivati u četiri rate pa će tako Grad u obrocima izdvajati po 86,9 tisuća eura. Strankama će se na žiroračune, dakle, novac isplaćivati svaka tri mjeseca u 2024. godini, odnosno u veljači, svibnju, kolovozu i studenom. 

>>VIDEO: U Udruzi slijepih Zagreb održan je zbor članstva

Komentara 27

SH
Shorv600
09:38 28.11.2023.

Ne daje Zagreb nego narod.

DU
Deleted user
09:35 28.11.2023.

Šta znači ženska glava, a što muška, možda jednakost?? Zabraniti trošiti novac za stranke! ili nakarade poput možemovaca ..

QW
qweqwe
10:10 28.11.2023.

Izgleda da Zagreb ima i previše novaca pa ne zna što s njim. Stranke trebaju financirati njihovi članovi a ne grad. Zagreb, grad subvencija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije