Veliko popuštanje

Provjerili smo što kažu Zagrepčani nakon ukidanja mjera i nose li još uvijek maske

Nakon dvije godine ukinute mjere nošenja maski, no neki građani ih i dalje nose
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/2
09.04.2022.
u 15:23

No, mnogi su nam ipak rekli da im je zbog popuštanja mjera drago, jer im nenošenje maski i povratak na "staro normalno" daje osjećaj da se stvari napokon vraćaju na bolje.

Od ponoći ukinute su praktičke sve epidemiološke mjere, što znači da maske više ne treba nositi u trgovinama i drugim zatvorenim prostorima - osim, naravno, zdravstvenim ustanovama i domovima za starije te osobe s invaliditetom. Da su maske pale, može se zaključiti zakorači li se u neki zagrebački trgovački centar ili trgovinu. Kupaca s maskama na licu moglo vidjeti tek rijetko, a oni koji ih još uvijek nose kažu da je zbog navike ili jer su ugrožene skupine pa se zbog svojeg zdravlja i sigurnosti žele i dalje maksimalno štititi od koronavirusa.

– Politika je možda skinula maske, ali korona je još uvijek među nama. Preboljela sam ju dva puta i ne želim još jednom, bilo je to teško iskustvo – kaže nam Đurđica Novak, koju smo zatekli u zagrebačkom Garden Mallu. No, mnogi su nam ipak rekli da im je zbog popuštanja mjera drago, jer im nenošenje maski i povratak na "staro normalno" daje osjećaj da se stvari napokon vraćaju na bolje. Ljudi se, u stvari, ponašaju kao da korone više ni nema jer se ne pridržavaju ni razmaka u redovima, a ne obaziru se previše ni maksimalni broj dopuštenih kupaca u pojedinim trgovinama.

 

- Meni je drago što ne moramo više nositi maske, najviše su mi smetale na poslu gdje sam ih morao imati cijeli dan - govori nam Domagoj Sabić.  Nošenje maski, podsjetimo, Vlada još uvijek preporučuje, no sad tu odluku prepušta individualnoj procjeni i odgovornosti svakog pojedinca. Tako se među onima koji su još u trgovine još uvijek ušli "naoružani" dobrim starim platnenim ili FFP2 maskama uglavnom radilo o ljudima starije životne dobi ili kroničnim bolesnicima.  Slična situacija mogla se primijetiti i u zagrebačkim tramvajima pa su se putnici uglavnom vozili po "starom normalnom", a jedino je pokoji umirovljenik i dalje inzistirao na tom obliku zaštite protiv koronavirusa.

No, u dvije situacije nošenje maski, ponovimo, i dalje je obvezno, i to za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. To vrijedi, potvrdili su u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, i za ljekarne, s obzirom na to da se ljekarnička djelatnost obavlja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti. No, čini se da neki posjetitelji to ili ne znaju ili ne žele prihvatiti, jer su zaposlenici ljekarne u zagrebačkom Garden Mallu svoje kupce često morali podsjećati na natpis koji napominje da je njihova trgovina i dalje "mask on" zona.

– U našem slučaju rekla bih da je situacija pola-pola. Ljudima je teško shvatiti da je ljekarna također zdravstvena ustanova. Ali poslušaju nas kad im to objasnimo – kaže djelatnica ljekarne, dok su nam djelatnici dežurne ljekarne u Grižanskoj rekli samo kratko da većina njihovih kupaca još uvijek ulazi s maskama. 

Nosite li još uvijek maske u zatvorenim prostorima?

Ključne riječi

Komentara 8

GA
Galore
17:01 09.04.2022.

Maske nitko ne nosi, pogotovo mi je drago da prodavačice su taj infektivni otpad odbacile,tuga je što su pristali uopće na igrokaz.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
16:27 09.04.2022.

Hrvatska ljekarnička komora odredila je da maske vrijede i za kupce u ljekarnama??? Preuzimaju ulogu stožera?

UG
ugroženi
17:10 09.04.2022.

Najesen kad turisti zaštitnici odu opet stare prijetnje i treniranje strogoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije