Prosvjed

Zagrebački SDP i HNS protiv rezova plaća u kulturi i predškolskom odgoju

gradska skupština (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.07.2014.
u 17:15

Protive se i tome da se prijedlog Pravilnika o radu donosi pod pritiskom i bez dijaloga sa sindikatima

Djelatnici u kulturi i odgajatelji bez Kolektivnog su ugovora od 1. srpnja, a još je upitno i kako će im biti isplaćene plaće za kolovoz. Gradonačelnik Milan Bandić sindikate još nije pozvao za pregovarački stol, oni ne žele niže plaće, a i oporbene stranke u Gradskoj skupštini, HNS i SDP, protiv su rezova u kulturi i obrazovanju te protiv toga da se prijedlog Pravilnika o radu, kojim bi se trebala urediti sva prava zaposlenika, donosi pod pritiskom i bez socijalnog dijaloga sa sindikatima.

– Jedini razlog za ovako hitno postupanje u sezoni godišnjih odmora mogu biti veliki financijski problemi u Gradu. Ako je tome tako, opet ne vidim kako će ta mizerna ušteda od svega par promila gradskog proračuna pomoći. U ovakvim situacijama zalažem se za socijalni dijalog, a ne za zakon jačeg – komentirao je situaciju predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić

I zagrebački HNS ima sličan stav o nastaloj situaciji.

– Ovo je prvi put u 20 godina da se kolektivni ugovor za ove dvije djelatnosti u Gradu Zagrebu ne poštuje te da se, bez obzira što je istekao, ne primjenjuje zakonska mogućnost produljenja njegovih odredbi. Stoga podržavamo sindikate kulturnih djelatnika kao i predškolskih ustanova Grada Zagreba te njihovo nastojanje da pitanja svojih plaća i ostalih prava iz kolektivnog ugovora riješe kvalitetno, a ne silom i nasilništvom koje nad njima provodi Grad Zagreb – poručio je potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Komentara 3

LA
larala
19:15 16.07.2014.

koja dvolicnost, sdp i hns koji su si dali za pravo silom rezati place svima,koji su od radnika napraviti robove sad popuju o nekoj sili i nasilju....pa di je obraz tim ljudima?

HO
Hotspot
08:13 17.07.2014.

pravi licemjeri, kao vlada su na razini države skresali prava radnika, pacijenata, povećali doprinose i poreze, a ovdje glume borce za prava radnika! fuj!

AN
antikamen
21:57 16.07.2014.

ljudima bude smanjio plaćen jer je kakti "kriza i recesija, prošla su dobra vremena",ali zato bu se našlo za fontane....fuj,smrdi,smrdi ,užasno smrdi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije