SUMNJA SE DA JE POČINILA NIZ KAZNENIH DJELA

Zagrepčanka (50) oštetila gradsku kulturnu instituciju: S poslovnog računa plaćala luksuzne hotele, automobile, restorane...

Zagreb: Kriminalistička policija u istrazi stambene zgrade na Srednjacima
Slavko Midzor/PIXSELL
28.09.2024.
u 12:38

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće dostavljeno nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Zagrebački policajci dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti, Povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, Krivotvorenja službene ili poslovne isprave i Pranje novca te nad 40-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Pranje novca.
 
Sumnja se da je 50-godišnjakinja kao zaposlenica gradske kulturne institucije u razdoblju od sredine kolovoza 2021. do 13. veljače 2024., s poslovnog računa u više navrata u privatne svrhe podizala novčana sredstva u gotovini. S tim sredstvima  plaća je namirnice, luksuznu odjeću, hotele, troškove iz restorana, taksi usluge, te je na račun članice svoje obitelji u više navrata uplaćivala novčane iznose koje su kao takve neosnovane transakcije čime je sebi pribavila znatnu ne pripadajuću materijalnu korist.
 
– Također, sumnja se da kako bi prikrila protuzakonito prisvajanje novca i izbjegavanje svoje kaznenopravne odgovornosti, nije prikazivala poslovne događaje koji se odnose na evidentiranje utrošenih sredstava, niti je sastavljala godišnja financijska izvješća za instituciju u kojoj radi za 2021., 2022. i 2023.godinu. Krajem 2023. godine kod primopredaje dužnosti između bivše i nove odgovorne osobe u instituciji u kojoj radi, potpisala je i predala tri stanja novčanih sredstava po poslovnim bankovnim računima s neistinitim podacima – javlja PUZ.
 
Ujedno, sumnja se da je u dogovoru s 40-godišnjakom, kako bi zametnuli trag i lažno prikazali da sredstva proizlaze iz zakonitog izvora, od ožujka 2023. do veljače 2024., s računa članice obitelji, prethodne protupravne uplate novaca s poslovnog računa institucije prebacivala u nekoliko navrata na račun 40-godišnjaka u iznosu od 129.863 eura. U zajedničkom dogovoru s tim novcem su kupovali razna zemljišta, na koje se osumnjičeni upisao kao vlasnik, a ona upisivala založno pravo na ime Sporazuma, radi osiguranja novčane tražbine temeljem navodno danog zajma od 60.000 eura.

VEZANI ČLANCI:

 
Zajedno su u razdoblju od kraja 2021. do početka 2024. godine, unajmljivali luksuzne automobile i koristili ih u privatne svrhe, a sve plaćali nezakonito pribavljenim novcem od institucije u kojem ona radi. Uz sve navedeno, osumnjičena je i putem online platformi i društvenih mreža prodavala luksuzne stvari kupljene s novcem koji joj ne pripada. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 1.334.823 eura.
Ključne riječi

Komentara 1

KL
Klarahrv
12:57 28.09.2024.

Ova Zagrepčanka sigurno nije članica HDZ jer bi sigurno pisala stranačka pripadnost. Vjerovatno je članica Ne Možemo budući je postala zaposlenica nakon što su Zagreb preuzela spadala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije