Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inkluzija na kazališnim daskama

'Žar ptica' pokreće projekt: 'Želimo da sva djeca, bez obzira na poteškoće, mogu gledati naše predstave'

Šibenik: Predstava "Mala Frida" u izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba
Dusko Jaramaz/PIXSELL
20.11.2023.
u 18:15

Početak procesa inkluzije obilježavaju predstavom o djetinjstvu poznate slikarice Fride Kahlo, koja je i sama bila tjelesno oštećena.

Gradsko kazalište Žar ptica ovog će četvrtka predstavom "Mala Frida" obilježiti početak velikog projekta kojim namjerava postati sveobuhvatno inkluzivno kazalište, dostupno i otvoreno za svako dijete.

-Kako je kazalište mjesto gdje se pričaju priče, izražavaju emocije i razvija mašta, želja nam je - djeci s poteškoćama omogućiti da ravnopravno, s ostalim svojim vršnjacima, sudjeluju u tom kreativnom procesu. Želimo da naše kazalište bude mjesto u kojem će djeca zajedno gledati, istu predstavu, ali svako na svoj različit način- poručuju iz kazališta. 

Cilj im je da u skorijoj budućnosti određene predstave i infrastruktura budu prilagođene potrebama djece s poteškoćama, educirati se o inkluzivnim praksama i  surađivati s obrazovnim i stručnim institucijama, udrugama i organizacijama u  lokalnoj zajednici, koji se bave djecom s poteškoćama i njihovim obiteljima.

>>VEZANI ČLANCI: 

Neposredno iza Međunarodnog dana dječjih prava koji se obilježava danas te ususret Danu invalida 3. prosinca početak procesa inkluzije obilježavaju predstavom o djetinjstvu poznate slikarice Fride Kahlo, koja je i sama bila tjelesno oštećena.

U projekt su se, uz Ured za kulturu i civilno društvo, uključili su i Hrvatski savez slijepih, Kazalište za slijepe i slabovidne Novi život, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Udruga Down - Zagreb, te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

U publici će uz djecu iz redovitih osnovnih škola, biti i djeca s oštećenjima vida iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te djeca s oštećenjima sluha iz Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj - koja će predstavu pratiti uz pomoć audio deskripcije i znakovnog jezika, potom djeca s Downovim sindromom, djeca s tjelesnim oštećenjima iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak i Centar za rehabilitaciju Silver.

>>VIDEO: Tragovi guma na Cmroku u Zagrebu 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije