Rezanje

Vožnju ZET-om plaćat će svi koji imaju mirovinu veću od 2400 kn

10.01.2013., Zagreb -  Reportaza o kontrolorima ZET-a. Kontrolori Zeljko Marinovic i Davor Guja pregledavali su karte putnika u tramvajima.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
03.12.2014.
u 10:45

Ured za zdravstvo ostaje bez 33 milijuna kuna, a pročelnica Mirna Šitum kaže da neće biti novih ulaganja u zdravstvene objekte

Liste čekanja u bolnicama neće se smanjiti, neće biti ulaganja u obnovu ambulanti, u prilaze domovima zdravlja, a nema ni kupnje nove opreme za zdravstvene ustanove.

Predviđeno je to proračunom za 2015. godinu koji je prema sadašnjoj projekciji manji za 450 milijuna kuna, a samo Ured za zdravstvo imat će u budžetu za sljedeću godinu 33 milijuna kuna manje.

– Među najugroženijima su sredstva namijenjena za zdravstvo. Smanjene su investicije za zdravstvene ustanove u smislu adaptacije i sanacije. Neće se obnavljati čekaonice u ambulantama i nećemo moći uložiti u nove strojeve ili popravak starih. Nemamo novca za održavanje sustava, a ni za ulaganje – pojasnila je posljedice manjeg proračuna pročelnica Ureda za zdravstvo Mirna Šitum na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine na kojoj se prvi put zastupnicima čitao prijedlog proračuna.

Mogli bi nastradati i umirovljenici koji imaju mirovine veće od 3200 kuna. Njima bi se, prema tumačenju dogradonačelnice Sandre Švaljek, mogle ukinuti subvencije za javni prijevoz.

– Razmatramo smanjiti cenzus koji sad iznosi 3200 kuna na iznos od 2400 kuna što znači da umirovljenici s mirovinama većim od 2400 kuna neće imati pravo na besplatan pokaz – rekla je dogradonačelnica Švaljek.

U nacrtu proračuna koji je predstavio pročelnik za financije Slavko Kojić, a koji bi u konačnici zbog novog Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju lokalne samouprave mogao biti manji i za 780 milijuna kuna, raspravljalo se više od sedam sati, a Kojić je opet za cijelu situaciju optužio Vladu. Bilo je to tek prvo čitanje prijedloga proračuna, a njegovo usvajanje očekuje se krajem prosinca.

– Država s lokalnim jedinicama ne može postupati tako, mora o njima voditi računa. Stvari nisu nikada bile ozbiljnije nego ove godine. Zadnji put ovako velika intervencija u proračun bila je 2007. – poručio je Kojić. A da je Vlada glavni krivac za rezove, smatra i predsjednik Gradske Skupštine, Darinko Kosor.

– Jedini tko je imao utjecaj na proračun Grada Zagreba je Zoran Milanović – kratko je kritizirao Kosor. Proračun je kritizirala i većina zastupnika koji su zamjerili rezove za najosjetljivije kategorije.

– Izdvajanja za male komunalne akcije smanjena su za 24 milijuna kuna, a rashodi za zaposlene povećani su 95 milijuna kuna. Prioriteti nisu dobro posloženi – kazao je Andrija Mikulić (HDZ). Zastupnici su negodovali zbog manjeg iznosa za kupnju udžbenika iako je gradonačelnik Milan Bandić obećao da će ih iduće sljedeće dobiti besplatno svi.

– Predviđeno je 15 milijuna kuna manje za udžbenike osnovnih škola, a vi ste to opravdali time da će se moći koristiti lanjski. Onda pošaljite školama dopis kako bi se udžbenici sačuvali – rekla je zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) dok je Davor Bernardić (SDP) kritizirao manja ulaganja predviđena za realizaciju projekata financiranih iz EU fondova.

Komentara 55

DU
Deleted user
11:07 03.12.2014.

SDP je socijalno osjetljiva stranka, da se ne zaboravi - davno su bili izbori i Plan 21 plakati. Tek toliko kao podsjetnik umirovljenicima, da oni ne zaborave što su im sve obećavali, a što napravili u međuvremenu. ZET je inače čudna zvjerka po platnim listama jer vozač u ZET-u je gospodin za srednjoškolskog nastavnika matematike, jedan ima samo vozačku, a drugi PMF VSS - razlika u primanjima je skoro 2x, kad se uračuna smjenski rad. Toga nema u drugim državama EU, da dimnjačar naplaćuje pregled dimnjaka 500 kn, a pedijatar pregled bolesnog djeteta jedva 50 kn i tako to...

DU
Deleted user
11:05 03.12.2014.

Kada gradska uprava namjerava otpustiti iz ZET-a onih 50 menađera? Kada namjeravaju otpustiti višak zaposlenih u gradskoj upravi ? Europa kaže da je Hrvatska najkorumpiranija država u Europi. Pa pitanje za sve koji kažu da se zakon mora poštivati kadakada se namjeravate pozabaviti sa tom korupcijom?

IV
Ivanhop
11:20 03.12.2014.

Ovoga ima samo u Hrvatskoj da država preko noći uzme lokalnoj samoupravi više od milijardu kn. Milanović u svom mandatu proizvodi samo probleme i kaos te želi da i lokalne blagajne imaju rupe u proračunima kao što on ima rupu u državnom proračunu. Čitam da Split ima minus veći od 30 milijuna kn u 2014., a zbog ove mini porezne reforme će u 2015. biti u još većim problemima. U SDP-ovoj Rijeci prema nalazu državne revizije, Grad Rijeka je u minusu 209 milijuna kuna, podaci državne revizije ukazuju da je proračun Grada Rijeke u ozbiljnoj krizi, a dodatno će mu stanje otežati izmjena zakona o porezu na dohodak, a kojim će gradski proračun u 2015. godini pasti za još najmanje 50 milijuna kuna. Taj Milanović će uništiti i svoje partijske kolege u sdp gradovima samo da on sačuva svoju fotelju i u zadnjoj godini mandata statistički pokaže da u njegovom mandatu rastu plaće. Milanović sve to oko poreza na dohodak radi tako podlo i preko grbače lokalne samouprave, sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije