AKTIVISTIČKI PERFORMANS

Zelena akcija: 'Gradonačelnik iznevjerio obećanja, spaljivanje otpada pogubno za Zagreb'

Foto: Zelena akcija
1/4
09.10.2024.
u 13:35

– Tomašević je dobio povjerenje građana obećanjem da će za problem Jakuševca naći rješenja bolja od spaljivanja otpada, a koje je forsirao njegov prethodnik Bandić. Sada inzistira na odluci da se otpad spaljuje. To je poražavajuće i time građanima okreće leđa – poručio je Marko Košak.

Gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Tomaševićem, pogazila je svoja predizborna obećanja, ignorirala građane i odlučila se za iznimno problematično spaljivanje otpada. Poruka je to koju je danas ispred zgrade Uprave Grada uputila Zelena akcija. Naime, nedavno su odabrane tvrtke za izradu dokumentacije koja uključuje spaljivanje otpada, a ktivisti i aktivistkinje performansom su prikazali kako je gradska vlast pala pod utjecaj spalioničarskog lobija. On je prikazan kroz lik Dartha Vadera, poznatog filmskog negativca. S druge strane, istaknut je transparent “Ljudi ovo nisu birali” kako bi poručili da su građanke i građani iznevjereni. 

Marko Košak iz Zelene akcije istaknuo je da učinjeni pomaci u odvojenom prikupljanju otpada ne mogu i ne smiju prikriti onu negativnu stranu, a to je odabir štetne tehnologije za zbrinjavanje neodvojenog otpada. – Tomašević je dobio povjerenje građana obećanjem da će za problem Jakuševca naći rješenja bolja od spaljivanja otpada, a koje je forsirao njegov prethodnik Bandić. Sada inzistira na odluci da se otpad spaljuje. To je poražavajuće i time građanima okreće leđa – poručio je Košak.

POVEZANI ČLANCI:

Zelena akcija je gradsku vlast detaljno informirala o zdravstvenim i okolišnim problemima koji dolaze sa spaljivanjem, kažu, a posebice o alarmantnim podacima o kontaminiranosti hrane u okolici najnovijih postrojenja koja spaljuju otpad. Uz to, takva postrojenja često imaju velikih financijskih problema, navode, koji će sigurno biti još i veći s obzirom da će EU uskoro početi naplaćivati štetne emisije od spaljivanja otpada. 

– Niz je razloga zašto su brojni veliki gradovi, poput Barcelone i Munchena, nedavno donijeli strategije za napuštanje spaljivanja otpada. Zagreb treba slijediti njihov primjer, a ne kretati u suprotnom smjeru – naglasio je Košak. Smatra kako postoje bolja rješenja koja neodvojeni otpad maksimalno iskorištavaju kao sirovinu umjesto pretvaranja u štetne plinove i opasan otpad čije zbrinjavanje donosi dodatne visoke troškove. 

– A ono što je velika zabluda, koja se namjerno plasira kako bi zavarala javnost, jest da će stanovnici imati koristi od energije dobivene spaljivanjem. Realnost je drugačija jer je učinkovitost spalionica izrazito niska – dodao je Košak i napomenuo da će se boriti protiv trenutne vlasti ako nastave "sa štetnim planovima".

Komentara 1

ZE
Zeljko6an
15:51 09.10.2024.

Ma ja ne poznajem više nikoga tko Gradonačelnika uzima za ozbiljno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije