VRUĆINE

Životinje u ZOO-u vrućine prisilile na dijetu

24.07.2003.
u 00:00

Kalifornijskim morskim lavovima količina ribe je prepolovljena, a velike mačke poste svaki drugi dan, tvrdi direktor ZOO-a

Poput ljudi, vrućine ovih dana ništa lakše ne podnose ni životinje. No, u Zoološkom vrtu sve je pod kontrolom, tvrdi njegov direktor Mladen Anić. Sve životinje, pa čak i one "afričke", uglavnom su rođene u nekom od europskih zooloških vrtova te puno teže podnose velike temperaturne razlike u proljeće i jesen.

Ipak, europski bizoni, deve, zebre, antilope, crni, "lički" i malajski medvjedi, velike mačke,... ovih se dana samo izležavaju i zijevaju u nastambama, dok tuljani i kalifornijski morski lavovi, čini se, obaraju sve rekorde u maratonskom plivanju. Slonice Suma i Patna uživaju u blagodatima novoga bazena. Čimpanze i kukmasti mangabiji krevelje se posjetiteljima, češkaju,... dok ptice, bjeloglavi supovi, papige, sove,... čekaju i najmanji dašak kako bi provjetrile perje. Uslijed vrućina nijedna životinja nije kolabirala ili uginula. No, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i ublažile visoke temperature, sve su životinje na ljetnom režimu prehrane - na dijeti, otkriva Anić.

- Sve životinje jedu manje kaloričnu hranu obogaćenu vitaminima i mineralima, ali i količinski manje. Kalifornijski morski lavovi, primjerice, donedavno su jeli 15-ak kilograma ribe dnevno - papalina, liganja i slično, a sada tek sedam kilograma "dijetnih" oslića - priča Anić.

Lavovi i tigrovi su ranije "postili" samo nedjeljom, a sada svaki drugi dan, dok papkari i kopitari dnevno jedu više trave, zobi i sijena, a manje kukuruza i koncentrirane hrane. Majmuni su uglavnom na voću, a timaritelji stalno paze da sve životinje na raspolaganju imaju i dovoljno svježe vode.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije