Ikona

Zlatne medalje, priznanja i slike slavnih u domu Mirka Novosela

mirko novosel
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
06.08.2010.
u 16:32

U 180 "kvadrata" u središtu grada slavni je trener pohranio najznačajnija sportska odličja jednako kao i slike s Philom Jacksonom i bivšim igračima i prijateljima.

Član Hall of Famea u Springfieldu u SAD-u, osvajač olimpijskog zlata, srebra i bronce, tri puta prvak Jugoslavije, sedam puta prvak Kupa Jugoslavije, višestruki europski prvak, najbolji trener u Europi... – samo su natuknice jedinstvene karijere Mirka Novosela, koji je prije tri godine uredio trofejni prostor, krcat odličjima, fotografijama, diplomama, koje daju naslutiti veličinu briljantne trenerske karijere ovoga rođenog Zagrepčanina.

Život posvetio sportu

Novosel, za kojeg je gradonačelnik Milan Bandić nedavno ustvrdio kako je “Mirko čovjek koji je živio i živi košarku i vrhunske rezultate”, formirao je najzvučnija imena hrvatske košarke od Čosića, braće Petrović, Rađe... Uspomene na to vrijeme izlaže na 180 četvornih metara u podrumu zgrade na Strossmayerovu trgu 11, čija su vrata znatiželjnicima uvijek otvorena.

– Jedino žalim što nakon nekih događaja nisam počeo pisati knjige. Pogotovo za vrijeme neizvjesnosti oko Olimpijade ‘92. godine, kada smo zahvaljujući dobrim vezama s Amerikancima ipak uspjeli izboriti naše mjesto i osvojili srebro, što je imalo i značajnu političku težinu u tom trenutku – ispričao nam je Novosel.

Velikim političkim pobjedama često su prethodile i one sportske, sjetimo se samo takozvane ping-pong diplomacije SAD-a i Kine, pa tako i u Hrvatskoj.

– Dan prije bombardiranja Banskih dvora odigrali smo s Cibonom kvalifikacijsku utakmicu na Islandu i pretpostavljam da je i to pridonijelo kasnijem priznanju Hrvatske – ponosno je događaje prepričao slavni košarkaški trener. Počasni građanin Baton Rougea u američkoj saveznoj državi Louisiani, po kojemu je Spalding nazvao i jednu svoju loptu, najviše je uživao prepričavajući događaje iz 2007. godine kada je primljen u američki Hall of Fame u Springfieldu, zajedno s Philom Jacksonom, bivšim trenerom Chicago Bullsa i sadašnjim trenerom L.A. Lakersa.

I u kuću slavnih FIBA-e

Veliko zadovoljstvo su mu priredili Splićani, koji su mu nakon ulaska u Kuću slavnih darivali dres s natpisom “Svi smo mi Mirko Novosel”, na koju je jednako ponosan kao i na original.

Međutim, sva odlikovanja, pehari i pokali, zlatne i srebrne medalje, Novosel ne bi zamijenio za zdravlje.

– Zdravlje je najvažnije. I zato je potreban ovakav prostor kako bi se mladima omogućilo da uživaju u svojim uzorima i da se bave sportom. To je najbolja prevencija droge i ovisnosti – rekao je Novosel.

Za kraj nam je odao i jednu tajnu. Već sljedeći mjesec otputovat će u Tursku, gdje će mu FIBA uručiti priznanje i također ga upisati u Kuću slavnih svjetske krovne košarkaške organizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije