Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Znamo što nam izaziva alergiju, bez obzira na to, i dalje sadimo isto drveće

Alergija
Foto: Shutterstock
03.04.2017.
u 13:34

U Zagrebu u pojedinim godišnjim dobima 250 tisuća građana muku muči s alergijama

Informirajte se o kretanjima peludnih alergena (!?). Ozbiljna je to rečenica, ispisana kao prvi savjet alergičarima na internetskoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”. Toliko ozbiljna da smrtno vrijeđa pojedinca.

Problem breze, čempresi, topole....

Pa i onog koji s alergijama nema problem. Napisana kao savjet za pomoć samima sebi u razdoblju alergija, upravo ta rečenica u svoj najjednostavnijem izričaju ocrtava jedan od niza primjera nefunkcioniranja Grada. I ne, nije to pretjeran zaključak. Iz proračuna svake godine izdvajamo novac za istraživanja o alergičarima, peludnim kretanjima, mjerenjima i o svojemu trošku izdajemo knjižice savjeta koje možemo podići u zdravstvenim ustanovama, a u kojima su neizostavne rečenice poput one s početka teksta.

Iz godine u godinu zaključujemo slično: u Zagrebu u pojedinim godišnjim dobima oko 250 tisuća građana ima problem s alergijama, kod nekih je toliko težak da jedva dišu. Doslovno! Sve zbog čempresa, breze, jasena, topole, trava, pa i ambrozije koja guši od kraja kolovoza. I drugih alergena.

Jednostavnija riješenja ne dolaze u obzir?

I ne, ne očekuju Zagrepčani od gradonačelnika Milana Bandića da s proljećem krene u akciju rušenja višegodišnjih stabala i čupanja trava po gradu da bi mu birači mogli disati i od suza uopće vidjeti. Ali očekuju nešto drugo. Prestanak sadnje novih alergena. Jer čemu statistika i informacije koje drveće uzrokuje probleme Zagrepčana, kod nekih toliko jakih da samo uz visoku dozu lijekova preživljavaju određena godišnja doba, ako do zaključka i rezultata ne dolazimo? Imamo je očito da bismo joj se divili, ne da bismo nešto poduzeli.

Nije li jednostavnije i jeftinije, ne samo Gradu nego i građanima, da se umjesto alergenog sadi drveće koje nema toliko “mrzitelja”, poput javora, duda? Je, ali to nikome nije bitno – jer statistiku i sadnju drveća u gradu ionako obavljaju dva odvojena gradska ureda, točnije tvrtke i zavod koje nitko nikada nije doveo u vezu. Čini se da i neće. Jer lakše je zasaditi mlade breze – baš poput onih sedam iza Muzeja suvremene umjetnosti. Onak su, kak bi to rekel Bandić, “cakane”. •

Ključne riječi

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
14:28 03.04.2017.

Svi su jakni što Bandić i njegovi ne slušaju jer baš sve znaju.Kakva alergija oni su otporni i na to što su ljudi na njih alergični!

RP
rpzagreb
21:18 03.04.2017.

Jedinu, najveću i opasnu po mentalno zdravlje alergiju već godinama u gradu stvaraju mb i njegova svita podanika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije