24.10.2011. u 20:34

Završetkom rata u Iraku ispunio je prvo predizborno obećanje. Kraj rata u Afganistanu može obećati tek za svoj drugi mandat

Glavni povod Georgeu W. Bushu za pokretanje rata u Iraku 20. ožujka 2003. godine bilo je navodno oružje za masovno uništenje u posjedu iračkoga diktatora Sadama Huseina koje se smatralo prijetnjom Americi. Dokazi nikada nisu pronađeni. Bush je pri kraju mandata priznao neke pogreške, ali je i izjavio da nije zažalio što je pokrenuo rat radi uvođenja demokracije i uništenja Huseinova režima. Barack Obama je prije tri je godine u predizbornoj kampanji američkom narodu obećao završetak rata u Iraku i povlačenje vojnika i to je obećanje prije nekoliko dana ispunio:. “Ostatak naših snaga vratit će se iz Iraka do kraja ove godine.

Nakon gotovo devet godina, rat SAD-a u Iraku bit će gotov”, objavio je Obama.

U tih je gotovo devet godina u toj arapskoj zemlji živote izgubilo više od 4400 Amerikanaca i potrošeno je 750 milijardi dolara iz proračuna koji pune američki građani. Objektivniji analitičari tvrde da je Bush započeo rat kako bi drugi mandat osvojio na strahu Amerikanaca od terorističkih napada kako bi njegovi republikanski jastrebovi zaradili na jačanju vojne industrije. Obama je, ističu, rat u Iraku okončao kako bi do početka predizborne kampanje za izbore 2012. ispunio najvažnije obećanje biračima i osvojio drugi mandat, a želi i zaustaviti trošenje novca u Iraku.

Drugi je povod za rat u Iraku, prema nekim tvrdnjama, bila je navodna suradnja Huseina i Al-Qae’ide, ali nijedan dokaz ni za too tome nije pronađen. Državni tajnik SAD-a Colin Powell čak je održao u Vijeću sigurnosti UN-a održao a prezentaciju o pokretnim laboratorijima u kojima se proizvodi antraks i o planovima nabave nuklearnog oružja. CIA je u veljači 2002. poslala veleposlanika Josepha Wilsona da istraži tvrdnje kako Irak od Nigera pokušava nabaviti uranij od Nigera. Wilson se vratio i obavijestio CIA-u da su izvještaji potpuno pogrešni, ali Busheva je administracija tvrdoglavo ustrajala.

Broj mrtvih u sukobima u Iraku nije nepoznat, no procjene sežu od najmanje 150.,000 do čak jedan milijun. Za prozivanja da je glavni povod za rat u Iraku bila nafta Bush nije želio ni čuti, a ni Obama nije komentirao te navode nije komentirao. U dokumentarnom filmu Oskarovca Olivera Stonea “Južno od granice” bivši argentinski predsjednik Nestor Kirchner je kazao je kako je jednom pitao Georgea Busha zašto ratuje u Iraku i Afganistanu, a on je odgovorio: - “Ratovi su najbolji povod za razvoj gospodarstva”.

Do kraja prvog mandata Obama ne može okončati rat u Afganistanu koji je započet prije deset godina i najduži je rat u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. To će biti njegovo novo obećanje biračima ako mu povjere još četiri godine u Bijeloj kući.

Više od pedeset posto Amerikanaca smatra da je misija u Afganistanu neuspjeh. Na taj rat SAD je potrošio više od 400 milijardi dolara i izgubio 1800 vojnika. Nakon što je likvidirao Osamu bin Ladena, potaknuo Arapsko proljeće, “riješio” se Gadafija i obećao kraj rata u Afganistanu, mnogi tvrde da je Barack Obama tek sada zaslužio Nobela za mir

Ključne riječi

Komentara 26

OB
-obrisani-
22:21 24.10.2011.

Obama, teško, ali zato i mi konja za trku imamo, čuvenog mirotvorca pravDAmira

SB
sbb
22:37 24.10.2011.

pa hajde dobro kad je Dobrici Cosicu oduzet onda nek ga prosljede Baraku preko bare....

OB
-obrisani-
08:32 25.10.2011.

Ima li to veze sa proročanstvom o crnom mesiji ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?