Žestoka pretkampanja

Milanović puca po Karamarku kao osobi, šef HDZ-a uzvraća: Neću u to blato

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.09.2015.
u 18:44

Nakon što se predstave programi, osobni napadi past će u drugi plan

Nikad kao u intervjuu HRT-u premijer i šef SDP-a Zoran Milanović nije napao, pa i izvrijeđao (čak i ispod političke razine) šefa HDZ-a Tomislava Karamarka kao osobu.

Tko ne zna engleski jezik

Legitimno je da ga izaziva na sučeljavanje, da ga provocira, da ga podbada zbog političkih stavova, ali Milanović je ovaj put udario po Karamarku degradirajući ga da ne zna engleski jezik, da je čuo da ga intenzivno uči (što je točno), a da je poznavanje tog stranog jezika minimalan tehnički uvjet za vođenje Vlade. Pritom je premijer, očito, zaboravio da i u njegovoj Vladi ima ministara koji ne znaju engleski jezik...

No Milanovićev istup nije ishitren, dio je pomno osmišljene strategije SDP-a prema kojoj će on uporno i konstantno napadati prvog čovjeka HDZ-a, provocirajući ga i pozivajući ga na sučeljavanje. U SDP-u su Karamarkovo odbijanje dvoboja do finiša kampanje detektirali kao "meko tkivo" u koje će usmjeriti paljbu. Milanovićevi napadi na Karamarka, prema svemu sudeći, bit će sve žešći i sve češći, a ovaj dio pretkampanje – dok još nije određen datum izbora i dok stranke nisu predstavile svoje programe – najpogodniji je za atake na šefa najveće oporbene stranke. Toga su svjesni i u HDZ-u, da im je ovo kompliciraniji dio predizborne utakmice, ali nakon što službeno započne kampanja i nakon što HDZ predstavi dugo pripremani gospodarski program, jedino relevantno sučeljavanje bit će ono – programima. U HDZ-u poručuju da se Karamarko s Milanovićem neće valjati u blatu i da će voditi pozitivnu kampanju, a šef HDZ-a još je proljetos poručivao da sigurno neće biti drugi ovan na brvnu. Štoviše, od Milanovića traži da se "o svom neradu" sučeli s građanima.

Igra na sve ili ništa

To ne znači da Karamarko neće odgovoriti Milanoviću, kao što mu je odgovorio i na poruku "izađi iz mišje rupe i bori se". No, osobni napadi na šefa SDP-a neće biti dio HDZ-ove strategije. U HDZ-u objašnjavaju kako ih ne čudi da je Milanović izabrao baš tu metodu vođenja kampanje. Ona proizlazi iz toga, kažu, što Milanović nije prvi čovjek svoje Vlade, nego "najpametniji", pa pod svaku cijenu sebe želi istaknuti u prvi plan i namamiti političkog suparnika na borbu jedan na jedan. U HDZ-u ga optužuju da nema stručne, nego političke ministre, da nema program s kojim bi se sučeljavao pa teži estradizaciji kampanje i međusobnom nadmetanju.

Milanović, očito je, ide na sve ili ništa. Njegovi ministri imaju druge zadatke. Oni obilaze teren, predstavljaju radne uspjehe Vlade i obećavaju nova rješenja. Za to vrijeme politička arena pretvorila se u sportsko, ali i bojno polje. Milanović traži borbu, onu političku, i izlazak iz mišje rupe, a Karamarko poručuje da će mu zakucati i 21. koš i kaže da je Milanović pametnjaković koji misli da ima najveće mišiće. Možda do kraja kampanje Milanović i Karamarko zaista i zahaklaju i pokažu tko može zabiti više koševa.

>> 'Milanoviću, zabio sam ti već 20 koševa, zabit ću i ovaj 21.'

Komentara 157

SL
sly7
18:50 09.09.2015.

milanović ništa drugo ni nezna osim vrijeđati...a tako će i proći na izborima...kad izgubi onda neka sam sebe vrijeđa negdje gdje ga nitko neće morati gledati i slušati

PG
posavski_gonic
18:56 09.09.2015.

Naravno, jer Karamarko nije na ulicnoj razini kao Milanovic

Avatar Laura92
Laura92
18:56 09.09.2015.

Sramota je za Hrvatsku sto je imala ovakvog premijera..nekultura nevidena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije