Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko priznanje

Najbolja hrvatska košarkašica svih vremena Danira Bilić izabrana u Fibinu Kuću slavnih

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
30.04.2024.
u 13:01

Nakon Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Mirka Novosela, u Fibine odaje slavnih (i nezaboravnih) izabrana je i Danira Bilić (djevojački Nakić) koja je svojedobno triput bila najbolja košarkašica Europe

Nakon Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Mirka Novosela, Hrvatska ima i petog počasnika Košarkaške kuće slavnih Svjetskog košarkaškog saveza (FIBA). Točnije, dobili smo prvu počasnicu i to u nekad najboljoj europskoj košarkašici Daniri Nakić Bilić (54).

Kao košarkašica šibenskog Elemesa, i reprezentacije negdašnje SFRJ, pod djevojačkim prezimenom Nakić, ova Šibenčanka je čak triput proglašavana najboljom košarkašicom Europe. Štoviše, to joj je pošlo za rukom tri godine zaredom (1988., 1989. i 1990.).

S reprezentacijom bivše SFRJ osvojila je četiri srebrne medalje - europsko srebro 1987. u Cadizu i 1991. u Tel Avivu, olimpijsko srebro 1988. u Seulu i svjetsko srebro 1990. u Kuala Lumpuru. U majici iste reprezentacije osvojila je zlato na Univerzijadi održane 1987. u Zagrebu.

Nakon igranja za matični klub Danira je jednu godinu igrala u Italiji, dvije u Španjolskoj a igračku karijeru okončala je u majici Croatije Zagreb, kluba koji je nosio ime i Centar Banka.

Nakon igračke karijere u sportu nije ostala trenerski ali jest dužnosnički a bila je dvije godine zastupnica u Saboru Republike Hrvatske te potpredsjednica Gradske skupštine. Trenutno je predsjednica Nacionalnog vijeća za sport ali i ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja te članica Fibine Komisije komisije za žensku košarku na razini Europe.

Danira je dobitnica trofeja Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) "Žene i sport" za Europu ali i dobitnica najviše Državne nagrade za sport u Republici Hrvatskoj "Franjo Bučar".

Majka triju košarkašica - dviju bivših (Lucija i Tonia) i jedne aktualne (Lena) - ovako je prokomentirala svoje uvrštavanje u Fibine odaje slavnih:

- Iznimno me raduje ovo veliko priznanje. Počašćena sam biti dijelom te obitelji, uz sva ta imena koja se u Fibinoj kući nalaze. Osim za sva ona postignuća na parketu ovo je i priznanje za sva ona odricanja i sva košarkom zauzeta ljeta koja su se isplatila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije