Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVD

Discoveryjeva kolekcija klasika - Kinoteka u vlastitoj kući

Anđeo uništenja
18.06.2011.
u 16:35

Kroz cijelu godinu bit će objavljivani filmovi KUROSAWE, BUNUELA, BERGMANA i drugih klasika iz vremena kada su filmovi nudili sadržaj

U vrijeme kada filmovi sve dominatnije postaju predmet konzumacije, a manje sadržaja, zlata su vrijedna DVD kolekcije s reizdanjima naslova iz razdoblja kada su filmaši svojim radovima željeli i imali što za reći. Distributerska kuća Discovery nedavno je započela s objavljivanjem filmskih klasika koji će kapati do kraja godine i tako bitno obogatiti ponudu kinotečnog programa na DVD tržištu (ako je to još uopće bitno, s obzirom na to da dotično tržište, kao i tržište CD-ova, pomalo postaju stvar prošlosti.)

U prvom je valu programa središnji box-set s pet filmova Akire Kurosawe: “Lutalica” (1949.), “Pijani anđeo” (1948.), “Skandal” (1950.), “Krvavo prijestolje” (1957.) i “Tjelesna straža”(1961.) Komplet ne sadrži remekdjela poput “Rašomona” i “Sedam samuraja”, niti manje poznate fenomenalne Kurosawine filmove iz sedamdesetih (“Dodes’ka-den”, “Dersu Uzala”), ali tražiti tako potpun komplet u zemlji bez Kinoteke graniči s neskromošću.

Vjerojatno je najznačajiniji pojedinačni naslov u kolekciji “Anđeo uništenja” u kojemu je Luis Bunuel kroz priču o bogatašima koji iz nejasnih razloga ne mogu napsutiti kuću u kojoj su večerali postavio temelj alegorije koji će još zapaženije razraditi u “Diskretnom šarmu buržoazije”, problem visoke klase koja se ne može izaći iz okvira koje sama sebi nameće.

Dosad su objavljeni također Bergmanovi “Snovi” (1955.), u kojima švedski majstor još uvijek na prilično narativno klasičan, ali inteligentan i oštar način prikazuje emocionalne i snolike odnose, te Hitchockov “39 stepenica” (1935.), a uskoro je na redu i Rossellinijeva “Paisa” (1946.)...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije