Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb

Prva hrvatska opera za bebe angažira sva čula i veliki je hit

Sanjin Strukić/PIXSELL
25.04.2023.
u 10:36

Nastala u koprodukciji HNK Zagreb i i Muzičkog biennalea Zagreb, opera koja bebama omogućuje kretanje i istraživanje odvija se u šatoru koji ružičastom bojom, prigušenom svjetlošću i mekanom unutrašnjošću podsjeća na maternicu

Kada prijateljima kažete da ste za vikend u HNK Zagreb bili na operi za bebe, uslijede nevjerica na licu i začudno pitanje: "Zar i to postoji?" Dakle, ono što je već dulje vrijeme sasvim normalno za, recimo, norveške bebe, zahvaljujući entuzijazmu i energiji sjajnih žena, sada je dostupno i hrvatskim bebama.

"Opera Rosa" namijenjena je djeci od jedne do tri godine, autorice koncepta su Ivana Đula, Selena Gazda, Tena Novak Vincek, Lucija Stanojević i Irma Unušić, dakle, slučajno ili ne, tim sastavljen isključivo od žena. Izvedba traje pola sata, interaktivna je, neformalna, potencijalni je hit i za svaku preporuku.

Konceptualno opera prati klasičnu trodijelnu strukturu, ali u obliku bebama poznate rutine – spavanje, buđenje i dan pa kreće od noći, muzički i sadržajno mirne, nježne i tople, zatim nastavlja s jutrom, buđenjem i rađanjem svjetla, a završavamo danom, slavljem i igrom. Premijera je u sklopu Muzičkog biennalea Zagreb održana u HNK Zagreb, u potkrovlju, u dvorani za tonske probe, u kojoj je postavljen šator koji ružičastom bojom, prigušenom svjetlošću i mekanom unutrašnjošću podsjeća na maternicu.

Na izvedbi ne može biti više od 30 ljudi, beba i roditelja, sjedi se na podu, na mekim jastučićima, a kako bi ugoda bila potpuna, svi su bosi. Četiri izvođačice, svaka kroz svoj medij (glas, pokret, instrument) vode nas na putovanje od sna do igre, od tamnog do svijetlog, od apstraktnog do konkretnog, od glasa do riječi. Ima tu zvukova koji pulsiraju u ritmu ljudskog srca, nježnog opernog pjevanja, violine, začudnih zvečki, svjetlećih šuškavih loptica, elektronike. Klinci reagiraju fenomenalno, šeću se, istražuju, angažirana su sva čula, izvođačice su ih uspjele potpuno uvući u suigru u bebama nepoznat, ali jako blizak svijet.

Budući da su prve tri godine najvažnije, autorice su, kažu, morale nešto osmisliti i za taj mali, a tako fascinantni uzrast, i malo je reći da su u tome doista uspjele jer su privukle i zadržale pozornost najmanje i najzahtjevnije publike. S obzirom na to da je šator za izvedbe prijenosan, već sljedeća izvedba planirana je u svibnju u Ribnjaku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije