Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
interaktivni muzej

U Viškovu otvorena Kuća halubajskega zvončara

Goran Kovačić/Pixsell
02.05.2024.
u 18:38

Postoje od srednjeg vijeka, kada su odjeveni u ovčje kože, s maskama i zvonjavom, otjerali Turke, a uvršteni su i na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

Kuća halubajskega zvončara, tradicije uvrštene na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, svečano je otvorena u Viškovu. U pitanju je u biti muzej koji se prostire na 1500 četvornih metara, s interaktivnim izložbenim postavom koji temeljito prikazuje povijest zvončara, običaje, tradiciju i sve ostalo vezano uz halubajske zvončare.

Postav je podijeljen na dva dijela – zvončari u magijskom kontekstu i odnosu s prirodom te dio koji prikazuje zvončare i njihovu ulogu u društvu danas. Oko Muzeja je park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva i Kresnika. Vrijednost projekta je 5,8 milijuna eura, a dio je sufinanciran bespovratnim iznosom iz EU fonda namijenjenog Urbanoj aglomeraciji Rijeka.

Inače, prema legendi, Halubajski zvončari postoje od srednjeg vijeka, kada su odjeveni u ovčje kože, s demonskim maskama i zastrašujućom zvonjavom, otjerali Turke. Današnja Udruga halubajskih zvončara seže u 1860. Opanke su zamijenili radničkim cipelama, a o pojasu im je špagom privezano zvono od deset litara. I dalje su ogrnuti ovčjom kožom i nose maske. U ruci nose stilizirani buzdovan, a za vrijeme svojih ophoda pri kojima proizvode buku zvonjenjem, dnevno prijeđu i po 20 km.

U ophodnji sudjeluju samo muškarci, a kako su za Austro-Ugarske Monarhije mladići Kastavštine pretežno služili vojsku u mornarici, to je razlog što zvončari u zaleđu Rijeke nose mornarsku majicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije