Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eden golan

Tko je predstavnica Izraela koju su izviždali na probi i koja je morala mijenjati stihove pjesme za Euroviziju

Rehearsal of 2024 Eurovision Song Contest second semi-final, in Malmo
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/11
09.05.2024.
u 22:25

Svoje mjesto u finalu želi izboriti i predstavnica Izraela Eden Golan (20) koja ni najmanje ne uživa podršku javnosti. Naime, Eden je kao predstavnica Izraela imala brojne zapreke na svom putu. Zbog političkog položaja te zemlje i prije početka Eurovizije neki su tražili da se Izrael, poput Rusije, prije nekoliko godina, isključi iz natjecanja, no do toga nije došlo.

U četvrtak, večeras, u švedskom Malmöu na rasporedu je druga eurovizijska polufinalna večer u kojoj ćemo saznati kojih 10 država ide u finale, a čut ćemo i sve pjesme koje se ove godine natječu. Svoje mjesto u finalu želi izboriti i predstavnica Izraela Eden Golan (20) koja ni najmanje ne uživa podršku javnosti. Naime, Eden je kao predstavnica Izraela imala brojne zapreke na svom putu. Zbog političkog položaja te zemlje i prije početka Eurovizije neki su tražili da se Izrael, poput Rusije, prije nekoliko godina, isključi iz natjecanja, no do toga nije došlo. Europska radiodifuzna unija (EBU) nakon prijave Izraela na natjecanje odbila je prihvatiti pjesmu "October Rain" uz obrazloženje da se odnosila na žrtve Hamasovih napada 7. listopada te je kao takva bila previše politička. Naime, pjesma je imala neke stihove koji bi se mogli povezati s napadom. Izrael je prvobitno odbio preraditi pjesmu, no ipak su pristali te bi Eden trebala nastupiti s pjesmom "Hurricane" koju su opisali kao romantičnu baladu koja ima istu melodiju kao i prva pjesma. 

No, ova promjena pjesme javnosti nije dovoljna. Propalestinski aktivisti nastavili su tražiti da se Izraelu zabrani sudjelovanje na Euroviziji, a EBU je to odbio uz obrazloženje da je Eurovizija nepolitički, glazbeni događaj. Izraelska predstavnica Eden kazala je da se nada da će njezin nastup pomoći ujedinjenju ljudi. 

Rehearsal of 2024 Eurovision Song Contest second semi-final, in Malmo
1/11

- Ovo je vrlo važan trenutak za nas, posebno ove godine - rekla je za Reuters u ovotjednom intervjuu. "Osjećam se počašćenom što imam priliku biti glas svoje zemlje." Deseci tisuća ljudi očekuju se na propalestinskim prosvjedima u središtu Malmöa u četvrtak u poslijepodnevnim satima. Mnogi obožavatelji Eurovizije ljuti su i zbog navodnih dvostrukih standarda EBU-a. Švedski student rođen u Gazi i palestinski aktivist Bašar Garar (23) prosvjedom želi ukazati na odluku EBU-a da diskvalificira Rusiju nakon što je napala Ukrajinu 2022. 

- Oni jednostavno žmire na ono što se događa u Gazi. Za nas je to licemjerje i tome pokušavamo stati na kraj - rekao je. Švedske vlasti pojačale su sigurnost i pripremaju se za moguće nemire tijekom eurovizijskog tjedna, a zatražile su pomoć u ljudstvu i od susjednih zemalja.

Uoči večerašnjeg nastupa Eden je bila na generalnoj probi, te je to prva proba na kojoj se pojavila. Tijekom nastupa publika ju je izviždala. Dodajmo da je Eden pjevačica izraelsko-ruskog podrijetla koja je karijeru započela 2015. godine na izboru za ruskog predstavnika na dječjoj Euroviziji. 

U utorak je u švedskom Malmöu održana prva polufinalna večer ovogodišnje Eurovizije, a sedmi po redu je nastupio i hrvatski predstavnik Baby Lasagna, pravog imena Marko Purišić (28). Marko je s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" oduševio cijelu dvoranu, ali i obožavatelje diljem svijeta, a zaluđenost samo raste. Marko se plasirao u veliko finale koje je na rasporedu u subotu, a osim njega u finalu ćemo gledati i: Srbiju, Sloveniju, Portugal, Ukrajinu, Litvu, Finsku, Cipar, Irsku i Luksemburg. 

VIDEO Emilija Kokić i Morana Zibar o Baby Lasagni: Žiri je konzervativan, o plasmanu ovisi nekoliko stvari

 

Komentara 2

ZI
zimerman
01:26 10.05.2024.

Neka Bog blagoslovi Izrael .Jednu i jedinu židovsku državu, nekada su zidovi isto kao i kršćani živili i bili većina u svim državama bliskog istoka . Onda su došli sljedbenici lažnog proroka i većinu njih pobili protijerali ili natijerali na islam .

JA
Jania
09:19 10.05.2024.

Sv. Ivan Pavao II.: "Židovi su naša starija braća." Podrška Izraelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije