Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI TOPNICI

Dinamo je u HNL-u 13 puta imao najboljeg strijelca. Sad ga nema od 2018. godine i legendarne 'kobre'

Vinkovci: Dinamo pobijedio Hajduk u finalu hrvatskog Kupa
Igor Kralj/PIXSELL
12.04.2024.
u 08:00

U ovoj sezoni HNL-a za naslov prvog strijelca bore se Mierez (12 pogodaka), Brodić (11) te Petković i Livaja (10 pogodaka)

U nogometnom svijetu strijelci su posebno potencirani, uglavnom su i najvredniji eksponati pojedinih klubova. No ove sezone u našoj ligi strijelci se baš nisu istaknuli, nijedan nije iskočio kao prethodnih sezona kada je prvi strijelac bio Livaja prvo s 29, a sezonu kasnije s 19 postignutih pogodaka za Hajduk.

Ove sezone za naslov najboljeg strijelac bore se četvorica, što ne znači da se u preostalih sedam kola neće priključiti još netko. Zasad vodi Ramon Mierez, napadač Osijeka koji je 12 puta ove sezone u HNL-u tresao mrežu suparniku, najbliži pratitelj mu je Fran Brodić koji je u ovoj sezoni zabijao u dresu Varaždina pa Dinama i stigao do 11 pogodaka, a iza njega su s pogotkom manje Bruno Petković i Marko Livaja.

GALERIJA Rijeka i Dinamo ostali su u borbi za naslov

Vinkovci: Dinamo pobijedio Hajduk u finalu hrvatskog Kupa
1/6

Najbolji s 15 golova?

Puno je onih koji bi se morali ozbiljno raspištoljiti u završnici prvenstva da bi stigli na vrh, Benedik Mioč (Slaven Belupo) postigao je osam, a po sedam puta strijelci su bili Niko Janković (Rijeka), Kristijan Lovrić (Osijek), Duje Čop (Lokomotiva) i Mijo Caktaš (Osijek). Kako sada stvari stoje, moguće je da samo 15 pogodaka u ovoj sezoni bude dovoljno za osvajanje naslova najboljeg strijelca lige. To se već dugo nije dogodilo, 15 pogodaka dosad bilo je dovoljno samo dvaput u HNL-u, u sezoni 2011./12. 15 je zabio Fatos Beqiraj (Dinamo), a u sezoni 2012./13. Leon Benko 15 puta bio je strijelac za Rijeku. Rekord koji će očito još dugo biti nedostižan drži Eduardo da Silva koji je u sezoni 2006./07. postigao 34 pogotka. Prvi pratitelji su mu Goran Vlaović u sezoni 1993./94. i Marko Livaja iz pretprošle sezone s 29 pogodaka.

Zanimljivo je da je Dinamo u HNL-u 13 puta imao najboljeg strijelca lige, a sad ga nema od Soudanija koji je u sezoni 2017./18. postigao 17 pogodaka i bio najbolji strijelac. Te sezone plavi su imali prvog, trećeg i petog strijelca HNL-a: uz Soudanija sa 17, to su bili Mario Gavranović s 15 i Mario Budimir s 14 pogodaka. Nakon Soudanija ti trofeji odlazili su u druge klubove, godinu poslije najbolji je bio Caktaš u Hajduku s 19 i godinu kasnije s 20 pogodaka, a onda je u dresu Osijeka s 22 pogotka najbolji bio Mierez (Gavranović je bio drugi s 19), Kad je Livaja “poludio” s 29 pogodaka, iz Dinama su ga pratili Josip Drmić (21) i na četvrtom mjestu Oršić (14).

VEZANI ČLANCI:

No imao je veliku stanku i Hajduk, ne računajući prvo poluprvenstvo kad je Kozniku bio prvi, sve do sezone 2016./2017. Hajduk nije imao najboljeg strijelca, tada je prvi bio Marko Futacs s 18 pogodaka.

Važniji su bodovi

U ovoj sezoni bi zacijelo i Livaja i Petković zabili pokoji pogodak više da nisu bili ozlijeđeni, a sigurno je da bi više zabio i Fran Brodić koji nema veliku minutažu, ali je jako učinkovit, u prosjeku mu za pogodak treba najmanje od svih, zabija svakih 60-ak minuta. Koliko god je lijepo imati prvog strijelca lige, svakom klubu, pa tako i Dinamu u kojem su dvojica (Petković i Brodić) u igri za prvog strijelca, važnije je skupljati bodove, a nije nimalo loše kad ima široku lepezu igrača koji postižu pogotke. 

Komentara 3

KO
Konan
11:27 12.04.2024.

Danas djecu vec od malih nogu uce taktici i kako ne primiti gol.Ubijaju im kreativnost i vic u igri. Uz ove nase trenere antitalente, ovisimo o individualnoj kvaliteti a ne nekom planiranom i sistematskom radu sa djecom.

GN
gnoj
10:20 12.04.2024.

To je znak da je Dinamo ekipa i ne ovisi o pojedincu što je jako važno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije