Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
područje su nadgledali promatrački zrakoplovi

VIDEO Akcija spašavanja u Australiji: Uspjeli spasiti preko stotinu nasukanih kitova

Foto: REUTERS
1/6
25.04.2024.
u 18:02

Stručnjaci za divlje životinje zajedno s veterinarima i mještanima su uspjeli vratiti 130 kitova u more, no unatoč naporima, najmanje 28 kitova je uginulo

Jučer se u Australiji odvijala operacija spašavanja kitova. Naime, stručnjaci za divlje životinje uspjeli su vratiti više od stotinu kitova natrag u more na plaži u blizini obalnog grada Dunsborough, južno od Pertha. "Bio je to uznemirujuć prizor", rekao je Ian Wiese, stručnjak grupe za istraživanje mora Geographe.

"Moglo se vidjeti koliko su kitovi bili zbijeni zajedno. I prije sam pomagao nasukanim kitovima, ali nikada nisam vidio nešto ovako" dodao je za CNN. Prema Odsjeku za parkove i divlje životinje Zapadne Australije (DPAW) ukupno je u more vraćeno 130 kitova, nakon što ih se nasukalo 160. Nažalost, unatoč naporima stručnjaka, najmanje 28 kitova je uginulo. 

Kitovi se mogu ponovno nasukati iako su spašeni stoga su cijelo područje nadgledali promatrački zrakoplovi. "Do sada se nijedan nije ponovno nasukao", rekao je Weise.

"Kada sam ih ugledao sam bio u potpunosti preplavljen emocijama. Međutim, konačni rezultat je dobar. Inače ih je moguće spasiti samo nekoliko", dodaje stručnjak.

VIDEO Akcija spašavanja u Australiji: Uspjeli spasiti preko stotinu nasukanih kitova

POVEZANI ČLANCI:

I dalje nije u potpunosti jasno zašto se kitovi nasuču. Prošle godine više od 50 kitova umrlo je u masovnom nasukanju u Škotskoj. Istog mjeseca dužnosnici za zaštitu divljih životinja u Zapadnoj Australiji rekli su da su morali donijeti srceparajuću odluku da eutanaziraju desetke nasukanih kitova nakon što je bjesomučni pokušaj spašavanja propao.

Stručnjaci za biheviorizaciju životinja i morski znanstvenici kažu kako su stope preživljavanja nasukanih kitova niske, a životinje "mogu preživjeti samo oko šest sati na kopnu prije nego uginu".

U ovoj akciji spašavanja sudjelovali su i mještani i iskusni veterinari koji su radili zajedno s službenika za zaštitu divljih životinja. 

Više o Rezoluciji Zemlja, pročitajte OVDJE.

Foto: Večernji list

VIDEO Drugi dan izložbe World Dog Show 2024

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije